Paris: Reuniune la varf dupa decapitarea unui turist francez

Ședința Consiliului de Apărare a fost convocată de președintele Francois Hollande, care a calificat drept ‘un act de lașitate’ asasinarea cetățeanului francez.

Consiliul Național de Apărare din Franța s-a reunit în regim de urgență ca urmare a decapitării unui turist francez în Algeria. Hervé Gourdel avea 55 de ani și a fost executat de o grupare afiliată organizației teroriste Statul Islamic.

Gruparea care l-a executat pe turistul aflat în Algeria ceruse Parisului să oprească atacurile împotriva pozițiilor din Irak Statului Islamic. Nu este cazul, a dat a înțelege ministrul de interne, Bernard Cazeneuve, care a declarat că Franța nu se teme.

‘Teroriștii tocmai asta încearcă – să ne facă să ne temem. Să cedăm ar însemna să recunoaștem c-au cîștigat’, a spus demnitarul francez. Ministerul Apărării a adăugat că se gîndește chiar să extindă operațiunile împotriva Statului Islamic – ar urma să fie atacate și poziții din Siria, unde se află cartierul general al organizației teroriste. Cel puțin deocamdată, însă, Franța nu a luat parte la atacurile lansate în Siria de Statele Unite și de cinci țări arabe.

Înaintea reuniunii Consiliului Național de Apărare, și președintele Francois Hollande afirmase că Parisul nu va ceda șantajului: ‘Sunt mai hotărît ca niciodată – vom continua să luptăm împotriva terorismului.’

Gruparea algeriană, auto-intitulată ‘Soldații Califatului’, s-a alăturat organizației teroriste Statul Islamic cu mai puțin de două săptămîni în urmă. Cunoscut deja pentru brutalitatea îndreptată împotriva minorităților etnice și religioase, Statul Islamic a decapitat la rîndul său trei ostatici occidentali din august încoace: doi ziariști americani și un cetățean britanic – acesta din urmă lucra de mai mulți ani pentru diverse organizații umanitare care activează în Orienul Apropiat.