Confidenţialitate

Părinții și profesorii se plâng de faptul că distribuirea testelor de salivă în școli s-a făcut neorganizat și în lipsa unor condiții de igienă | AUDIO

Primele teste de salivă achizitionate de Ministerul Educației au ajuns în școli vineri, când deja majoritatea copiilor erau acasă.

Directorii de școli au avut însă și o altă supriză: testele nu sunt kit-uri individuale așa cum credeau, ci în cantități mari, ceea ce înseamnă că trebuie împărțite componentele unui test cu grijă, fără a fi contaminate. Ceea ce nu s-a întâmplat în weekend la unele școli, se plâng părinții.

Nu au existat instrucțiuni clare de la minister, spune Iulian Cristache, președintele Federatiei Asociațiilor de Părinti:

„Nimeni nu se aștepta ca aceste kit-uri să vină vrac, trebuia să vină individual. În momentul acesta ele sunt deja luate, nu ne mai ajută cu nimic… ci trebuie să facem apel la responsabilitate astfel încât să putem să le folosim.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Profesorii cred că modul în care a decurs livrarea testelor de salivă în școli este o batjocură la adresa cadrelor didactice, spune liderul Federației Spiru Haret, Marius Nistor, în emisiunea Deșteptarea la Europa FM:

„Ajunge în zona penibilului să fie chemați directorii vineri după-masă, în inspectoratele școlare și acolo să stea la coadă ca să-și ia testele pentru copii în plase, ambalate la grămadă. Este un lucru care, pur și simplu, consider că este o bătaie de joc la adresa sistemului educațional. Nimeni nu a pus în gardă profesorii, nimeni nu a pus în gardă unitățile școlare. Vineri, directorii au încărcat în plase testele care le-au revenit, s-au dus în școli și au început să dea telefoane să aducă personalul didactic, nedidactic și auxiliar auxiliar la treabă, pentru sortarea tuturor pieselor primite.”

Dar chiar și al 12-lea ceas se mai poate face ceva dacă suntem cu toții responsabili, spune președintele Federatiei Asociațiilor de Părinți: Directorii de școli să împartă testele în conditii de siguranță.

Prima testare ar trebui făcută chiar la revenirea elevilor din mini-vacanță, joi, iar rezultatele trebuie comunicate prin email sau retele sociale directorilor de școli sau profesorilor.

Autor: Alexa Stănescu

Sursa Foto: Pixabay

Citește și: Sorin Cîmpeanu, demonstrație pe rețelele sociale în care prezintă cum se face un test de salivă | VIDEO