Confidenţialitate

Parchetul vrea să îi tragă la răspundere pe vinovații de executarea, în 1958, a 10 disidenți

Parchetul Militar din Timişoara a deschis dosar de cercetare penală în cazul celor 10 persoane executate de către securitate pe 1 septembrie 1958, au anunţat, marţi, la Arad, procurorii.

Oamenii fuseseră condamnaţi după ce au constituit un partid clandestin, cu care au vrut să înlăture comunismul din România.

Cazul a fost adus în atenţia procurorilor de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, care a început marți căutările gropii comune în care se bănuieşte că au fost înhumaţi cei 10 bărbaţi.

Cercetările, care se desfăşoară pe un teren viran de la marginea cimitirului Pomenirea din Arad, au început cu exacavări pentru a căuta urmele gropii commune și a osemintelor celor 10 anticomuniști.

La faţa locului s-au aflat istorici, cercetători, procurori şi fii unuia dintre bărbaţii împuşcaţi în 1958, care este printre puţinii urmaşi în viaţă – transmite corespondentul Europa FM, Ciprian Boițiu.

El a venit special din Germania, în speranţa că îşi va găsi tatăl.

Lukacs Stefan spune ca pentru familia sa a urmat o adevărată prigoană. Nu stie ca tatăl său să fi fost implicat în lovituri de stat şi spune că a fost nevionat.

De-altfel, întregut lot arestat în 1958 a fost reabilitat în justiţie în 2010.

Potrivit Institutului pentru Investigare a Crimelor Comunismului, în cursul anului 1955, condamnaţii, persoane de etnie maghiară şi română, au pus bazele unui partid clandestin, denumit Partidul Muncitoresc Creştin.

Procurii fac cercetări pentru faptele comise în urmă cu 60 de ani, iar indiciile arată că unele persoane implicate în deciziile luate atunci şi în executarea condamnaţilor mai sunt încă în viaţă şi pot fi trase la răspundere.

Se presupune că cei 10 bărbaţi au fost impuscaţi in penitenciarul Timisoara şi aduşi apoi la Arad. Familiile au fost anunţate de execuţia acestora abia după câţiva ani.