Confidenţialitate

Parchetul Instanței Supreme, sesizat pentru nereguli la ELCEN depistate de Corpul de control al premierului

Corpul de control al premierului sesizează Parchetul Instanței Supreme pentru a cerceta posibile fapte de natură penală la ELCEN.

Un raport al Corpului de control al Guvernului arată că  Electrocentrale București – producătorul de energie electrică și termică din Capitală – le-a acordat angajaților diverse prime și bonusuri, deși compania avea pierderi și datorii uriașe. În plus, ELCEN a plătit peste 600.000 de lei pe licențe Microsoft pe care nu le-a folosit niciodată, iar unii administratori ai societății au fost desemnați fără respectarea regulamentului.

În perioada 2009-2014, ELCEN le-a acordat angajaților prime și sporuri în valoare de aproape 300 de milioane de lei. Astfel, salariații au încasat prime de vacanță, prime de Paște, de sfâșit de an și de ziua Energeticianului, dar și o primă jubiliară pentru vechimea neîntreruptă în societate și un premiu acordat cu ocazia pensionării.

Fiecare angajat a mai primit și contravaloarea a 3600 de kwh pe an energie electrică, ceea ce înseamnă 300 de kwh pe lună, în condițiile în care consumul mediu al unui apartament obișnuit din România este, într-o lună, de 100 de kwh. Iar pe durata iernii, fiecare angajat a primit contravaloarea a 6 gigacalorii.

Salariații ELCEN au beneficiat și de reduceri cu 65% la biletele în stațiuni de odihnă și tratament, dar și de decontarea abonamentului pentru transportul în comun, pe o distanță de până la 75 de kilometri de acasă până la locul de muncă.

Toate aceste avantaje au fost acordate într-o perioadă în care Electrocentrale București s-a confruntat cu mari dificultăți financiare, și din această cauză, locuitorii Capitalei nu aveau apă caldă sau căldură. Astfel, între 2009 și 2014, ELCEN a înregistrat peste 450 de milioane de lei pierderi din vânzarea energiei electrice la preț mai mic decât costurile de producție. La sfârșitul anului 2014, compania avea 2 miliarde de lei datorii la bănci și la bugetul de stat, iar un an mai târziu, creanțele către RADET depășeau 3 miliarde și jumătate de lei.