Parchetul Instanţei Supreme a deschis dosar penal privind achiziţia corvetelor

Programul de achiziție a corvetelor a intrat în atenția Parchetului Instanței Supreme.

Procurorii au deschis un dosar penal privind procedura de achiziție inițiată anul trecut de fostul ministru al Apărării, Mihnea Motoc.  Anchetatorii au cerut Biroului Permanent al Senatului corespondenţa cu Ministerul Apărării Naţionale privind achiziţia corvetelor multifuncţionale, precizându-se în adresa către BP că este vorba de soluţionarea unui dosar penal.

”Vă rugăm să ne transmiteţi corespondenţa transmisă de Ministerul Apărării Naţionale, sub semnătura ministrului Apărării, Mihnea Ioan Motoc, prin intermediul Secretariatului General al MApN, privind obţinerea aprobării prealabile a achiziţiilor, în cadrul programului strategic de înzestrare «Corvetă multifuncţională»”, se arată în adresa Parchetului semnată de procurorul de caz Adina Petrescu şi de procurorul-şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, Romulus Dan Varga.

În noiembrie anul trecut, Guvernul Cioloș adoptase o hotărâre pentru programul strategic ”Corveta multifuncțională”. Practic, Ministerul Apărării, condus atunci de Mihnea Motoc, urma să încheie cu șantierul naval Damen din Galați un contract pentru construirea a 4 corvete multifuncționale de ultimă generație. Costul programului fusese stabilit la 1,6 miliarde de euro, iar pentru acest lucru era nevoie și de avizul parlamentului, având în vedere că e vorba de un program al cărui buget depășește 100 milioane de euro.

Solicitarea Ministerului a fost trimisă Senatului, dar dezbaterea a fost amânată.

Ulterior, ministrul Apărării din Guvernul Grindeanu, Gabriel Leș, a declarat, în martie, că a abrogat hotărârea dată de Guvernul Cioloș și a dat asigurări că aceste corvete vor fi construite tot în România, după ce Parlamentul va aviza procedura.

Nu e clar însă motivul pentru care Parchetul General a deschis un dosar penal în acest caz.  Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că va răspunde solicitării Parchetului.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, pe 22 martie, cu privire la dezbaterile recente privind achiziţionarea noilor corvete, că este nevoie „de o mai bună clarificare a procedurii” şi speră că Guvernul va face acest lucru, aşa cum a promis, pentru începerea cât mai rapidă a lucrărilor.

Foto: Ministrul Apărării, Gabriel Leș

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS