Parchetul General: Faptele de la alegerile din 2009 se prescriu în 8 sau în 10 ani

Parchetul General susţine că faptele de la alegerile din 2009 se prescriu în termen de 8 ani, potrivit noului Cod Penal sau în 10 ani, conform vechiului Cod.

Procurorii ar urma să cerceteze infracţiuni de abuz în serviciu şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale.

Proiectul privind crearea unei comisii care să ancheteze alegerile prezidenţialele din 2009 a fost retrimis azi la Comisiile juridice până săptămâna viitoare.

Trebuie clarificat care sunt obiectivele comisiei, a explicat liderul PSD.

Liviu Dragnea e supărat pentru că Parchetul General a început deja urmărirea penală in rem, în acest caz, ceea ce lasă practic fără obiect activitatea comisiei parlamentare.

Fostul președinte Traian Băsescu, acum senator PMP, a fost de acord cu înființarea comisiei care să ancheteze cum a câștigat în 2009 încă un mandat la Cotroceni.

Dar nu pentru a dovedi că el ar fi fost favorizat, ci pentru ca PSD  să se facă de râs pînă la capăt- spune Traian Băsescu.

În 2009, PSD a cerut Curții Constituționale anularea și repetarea turului al doilea al alegerilor prezidențiale, susținând că alegerile au fost fraudate masiv.

CCR a decis să fie reexaminate și renumărate buletinele de vot nule, pentru a se stabili dacă există diferențe între datele din procesul-verbal și realitate.

Ulterior, pe 14 decembrie 2009, CCR a respins cu unanimitate de voturi cererea PSD de anulare a turului doi de scrutin.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS