Confidenţialitate

Parchetul European, percheziții în București și în mai multe județe, după ce o companie ar fi cerut fonduri europene de 2 milioane de euro pentru proiecte IT | AUDIO

Suspiciune de fraudă de două milioane de euro din fonduri europene pentru proiecte IT. Parchetul European a făcut percheziții în mai multe județe, inclusiv în București. Două persoane au fost reținute, iar alte 4 sunt sub control judiciar.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O companie ar fi cerut fonduri europene de aproape două milioane de euro pentru dezvoltarea de soluții software inovatoare pentru tranzacții financiare. Beneficiarul proiectului ar fi depus documente false pentru servicii și bunuri care nu ar fi fost niciodată cumpărate, dar și contracte de muncă pentru persoane angajate fictiv. Astfel, ar fi obținut de la Uniunea Europeană un milion de euro.

Banii, plătiți de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene din România, ar fi fost spălați cu ajutorul unor firme „fantomă” înregistrate în Spania și Bulgaria și a unor conturi bancare în Belgia și Lituania. Pentru ca suspecții să scape de eventualele anchete, acţiunile firmelor înregistrate în România ar fi fost transferate unor persoane din Republica Moldova și Italia.

Anchetatorii au făcut 7 percheziții în judeţele Iaşi, Vaslui şi Ilfov, în București, dar și în afara țării. Parchetul European a confiscat 2 apartamente, loturi de teren și a blocat conturile bancare ale suspecţilor şi ale companiilor acestora.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: România ar putea pierde procesul pentru Roșia Montană, intentat de compania canadiană Gabriel Resources. Decizia definitivă este așteptată pe 10 februarie. Reacția lui Dacian Cioloș | AUDIO