Confidenţialitate

Parchetul European a sesizat procurorii bucureșteni privind cheltuirea fondurilor europene pentru dezvoltarea Deltei Dunării

Parchetul European din România a sesizat procurorii bucureșteni într-o anchetă penală privind cheltuirea fondurilor europene pentru dezvoltarea Deltei Dunării. În acest dosar, 5 persoane și 4 societăți comerciale ar fi constituit, începând din 2018, un grup infracțional organizat pentru obținerea frauduloasă a peste 3 milioane de euro.

Suspecții sunt acuzați de folosirea de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea ilegală de fonduri europene și schimbarea destinației fondurilor.

Persoanele acuzate au dezvoltat o schemă cu mai multe firme pe care le controlau direct sau prin intermediari.

Doi dintre suspecți ar fi pus la dispoziția grupului patru societăți comerciale care au obținut fraudulos fonduri europene și le-au utilizat în alte zone din România, în afara Deltei Dunării.

Folosind documente inexacte, acuzații au creat o aparență falsă cu privire la locul de implementare a proiectelor, existența resurselor financiare aferente contribuției proprii și organizarea transparentă a procedurilor de achiziție.

Manipularea procedurilor de achiziții publice a dus la stabilirea unor prețuri crescute în mod artificial”, se arată în comunicatul Parchetului European.

Cel de-al treilea suspect a furnizat echipamente celor patru firme controlate de ceilalți doi, la un preț supraevaluat. Alți doi suspecți erau consultanți specializați în fonduri europene.

În mai 2022 au fost percheziționate, la cererea Parchetului European, 15 locații din București, Gorj, Giurgiu și din zona Deltei Dunării.

Au fost confiscate 500.000 de euro, precum și echipamente grele și bunuri imobiliare in valoare totală de 5 milioane de euro. În plus, a fost stabilită o cauțiune pentru trei dintre inculpați, în valoare totală de 1,7 milioane de euro.

Citește și: MAE cere Ucrainei să consulte Comisia de la Veneția pentru a pune în aplicate recomandările acesteia privind legea minorităților naționale | AUDIO