Confidenţialitate

Parchetul analizează zeci de expertize medico-legale, în cazul răniţilor din Colectiv trataţi în străinătate

Aproximativ 80 de expertize medico-legale complexe sunt în lucru în Dosarul Colectiv care vizează pacienţii trataţi în străinătate, acestea urmărind leziunile traumatice prezentate de victime, capacitatea de muncă a acestora şi conformitatea îngrijirilor medicale acordate.

În dosar sunt cercetate mai multe persoane şi firme pentru ucidere din culpă în formă agravată, vătămare corporală din culpă în formă agravată şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, a anunţat, marţi, Parchetul General.

Potrivit Parchetului General, în Dosarul Colectiv instrumentat de procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-a emis, la data de 27 aprilie 2016, rechizitoriu prin care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Anastasescu Alin, Gancea Paul, Mincu Costin, Zaharia Viorel, Niţă Daniela şi Niţă Cristian Mihai, precum şi a societăţilor comerciale CLUB COLECTIV S.R.L. şi GOLDEN IDEAS FIREWORKS ARTISTS S.R.L pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă în formă agravată, vătămare corporală din culpă în formă agravată şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, privind decesul celor 64 de persoane şi vătămarea corporală a altor 20 de supravieţuitori.

Totodată, s-a dispus disjungerea cauzei în vederea continuării cercetărilor, printre altele, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă în formă agravată, cu privire la persoanele rănite în timpul incendiului şi care la momentul finalizării anchetei erau internate în străinătate pentru tratament şi recuperare.

Cercetările în cauza disjunsă se fac faţă de Moise Marian (cel de-al doilea artificier), aflat sub control judiciar, pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă în formă agravată, vătămare corporală din culpă în formă agravată şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, respectiv faţă de suspecţii Anastasescu Alin, Gancea Paul, Mincu Costin, Zaharia Viorel, Niţă Daniela şi societăţile comerciale CLUB COLECTIV S.R.L. şi GOLDEN IDEAS FIREWORKS ARTISTS S.R.L. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă

”Dosarul disjuns este în continuare în instrumentare, având în vedere faptul că pentru multe dintre persoanele vătămate s-au obţinut acte medicale de la unităţi sanitare din străinătate, fiind în curs de efectuare circa 80 expertize medico-legale complexe, privind leziunile traumatice prezentate de victime, capacitatea de muncă a acestora şi conformitatea îngrijirilor medicale acordate”, anunţă Parchetul General.

În urma incendiului din clubul Colectiv din seara de 30 octombrie 2015 şi-au pierdut viaţa 64 de persoane – 27 în noaptea tragediei şi 37 ulterior, în spitale din Bucureşti şi din străinătate. Incendiul a izbucnit în timpul unui concert susţinut în clubul Colectiv de trupa rock bucureşteană Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul ”Mantras of War”. Solistul Andrei Găluţ este singurul membru al trupei care a supravieţuit tragediei.