Confidenţialitate

Parada militară de Ziua Națională a Franței a fost deschisă de 9 state invitate, printre care și România | LIVE VIDEO

Francezii sărbătoresc azi Ziua Națională a Franței sau Ziua Bastiliei, așa cum o mai numesc ei. Chiar în aceste momente are loc parada militară pe bulevardul Champs Elysées. La ora 14:10 (Ora României), pereședintele Franței, Emmanuel Macron, va susține un discurs care va fi difuzat pe France 2 și TF1.

Urmărește LIVE Ziua Națională a Franței și parada militară

Ce înseamnă pentru francezi Ziua Națională a Franței în contextul războiului din Ucraina

Ziua Națională a Franței din 2022 este cu mult diferită față de ceremoniile anterioare având în vedere războiul din Ucraina.

Defilările de pe bulveradul Champs Elysées au în prim plan statele de pe flancul estic al NATO și trupele franceze de acolo, transmite Agerpres care citează AFP.

Tema defilării de Ziua Națională a Franței 2022

Anul acesta, tema paradei militare este „Împărtășim flacăra”. Are o triplă referință: legătura armată-națiune, dar și flacăra Rezistenței întrupată de Hubert Germain – ultimul dintr-un grup de luptători decorați care au ajutat la eliberarea Franței de sub ocupația nazistă – acesta a murit anul trecut.

A treia semnificației a temei din 2022 este flacăra olimpică ce se află în Franța până la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.

Parada militara de ziua nationala a Frantei 2022

Sursa foto: Facebook / Emmanuel Macron

Peste 6000 de persoane participă la Ziua Națională a Franței 2022

Aproximativ 6300 de persoane participă anul acesta la ceremonia de Ziua Franței. La ceremonie participă 64 de avioane, 25 de elicoptere, 200 de cai și 181 de vehicule motorizate, dar și o dronă.

Defilarea este decshisă de nouă state invitate, majoritatea fiind vecine Rusiei sau Ucrainei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria.

Alături de aceștia vor fi și tripele franceze desfășurate pe flancul estic al Europei.

Sursa foto: Facebook / Emmanuel Macron

Citește și: Franța: Ziua Națională, sub semnul războiului de la porţile Europei