Confidenţialitate

Papa Francisc se va deplasa în timpul vizitei în România cu trei papamobile aduse de la Vatican

Papa Francisc se va deplasa în timpul vizitei în România cu trei papamobile aduse de la Vatican, deşi primise o ofertă de la Dacia-Renault pentru construirea unui astfel de automobil la fabrica din Piteşti.

Sfântul Părinte va folosi în timpul vizitei avioane şi elicoptere puse la dispoziţie de autorităţile din România. Ba chiar o maşină Dacia, dacă va fi nevoie .

Vaticanul a mulţumit pentru ofertă, dar a respins propunerea celor de la Dacia Renault de a construi un Papa–mobil special pentru vizita Sfântului Părinte în România.

Motivul: are şi aşa prea multe.

Părintele Wilhelm Dancă, responsabil cu mass-media pentru vizita Papei a declarat pentru Europa FM:

“Papamobilul va fi adus la Bucureşti cu un avion special de la Roma, cu o săptămână sau două, înainte de vizita Papei. Vor fi 2 sau 3, ca două să fie de rezervă.  Oferta pe care a făcut-o statul român a fost refuzată pe motiv că are deja prea multe papamobile. De la aeroport la Cotroceni, de exemplu,  se va deplasa cu o maşină acoperită, iar asta va fi o Dacie. Dar papamobilul vine de la Roma.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Primarul Iaşului, Mihai Chirica, anunţase anterior, într-o conferinţă de presă, că Papa Francisc va vizita România într-un papamobil producţie românească.

În schimb, Papa Francisc va folosi avionele flotei româneşti pentru deplasările între Bucureşti, Iaşi şi Cluj .

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Papamobil este denumirea neoficială pentru un automobil special construit, folosit de către Papa în cursul aparițiilor publice.

El a fost folosit pentru prima dată de Papa Ioan Paul al Doilea , cu ocazia vizitei în Polonia, țara sa natală.

Ca urmare a încercării de asasinat a Papei Ioan Paul al II-lea în 1981, papamobilul a fost construit cu sticlă anti-glonț pe toate cele patru laturi.

Cu toate acestea, însă, uneori a fost condus cu geamurile deschise.