Confidenţialitate

Papa Francisc îndeamnă țările europene să rămână unite în faţa pandemiei

Papa Francisc îndeamnă țările europene să rămână unite în faţa pandemiei.

Apelul vine în ajunul unui summit al Uniunii, organizat prin videoconferință, în care statele membre negociază un pachet de stimulente economice, iar compromisul pare dificil.

În debutul slujbei zilnice de dimineață, Papa Francisc a spus că Europa trebuie să rămână unită pentru a depăși această criză.

“În aceste vremuri, în care avem nevoie de atât de multă unitate între noi, între naţiuni, să ne rugăm astăzi pentru Europa“, a spus Suveranul pontif.

Este a doua oară în ultimele zile când papa Francisc exprimă îngrijorări referitoare la blocul comunitar.

Se-ntâmplă în contextul în care statele europene se pregătesc că dezbată ce măsuri economice mai sunt necesare în perioada următoare și în continuare sunt divergențe între țările mai prospere din nord și cele mai grav afectate de criză din sud.

Italia, Spania, Franța și Portugalia consideră că măsurile de sprijinire a economiei de până acum, care includ relaxarea ajutoarelor de stat și a limitelor privind cheltuielile publice, nu sunt suficiente.

Dar țările din nord refuză în continuare asumarea unei datorii comune.

Potrivit Reuters, unele state doresc ca ajutorul să vină sub forma unor fonduri de sprijin, altele vor împrumuturi.

“Sunt diferențe mari de abordare și trebuie să găsim un echilibru”, a spus un oficial european sub protecția anonimatului.