Confidenţialitate

Papa Francisc împlinește 80 de ani – GALERIE FOTO

Papa Francisc, pe numele său Jorge Mario Bergoglio, împlinește astăzi 80 de ani.

S-a născut pe 17 decembrie 1936 la Buenos Aires, într-o familie modestă. Fiu al unui lucrător feroviar de origine italiană, acesta a urmat şcoala publică. Îşi încheie studiile cu o diplomă de tehnician în chimie.

La vârsta de 22 de ani, se alătură Societăţii lui Isus unde studiază ştiinţele umaniste şi obţine o licenţă în filosofie.

După un stagiu în învăţământul privat, acesta îşi urmează studiile în teologie.

Acesta a fost hirotonit la 13 decembrie 1969.

După doar patru ani, la doar 36 de ani, acesta este ales provincial (responsabil naţional) al Iezuiţilor argentinieni. Acesta îşi va asuma responsabilitatea timp de şase ani.

În timpul dictaturii militare din Argentina (1976-1983), Jorge Bergoglio se luptă pentru conservarea unităţii unei mişcări iezuite afectată de teologia liberării, având ca motto: menţineţi non-politizarea Societăţii lui Isus.

Viitorul cardinal se deplasează apoi la Friburg, în Germania, unde îşi obţine doctoratul. La întoarcerea sa, îşi reia activitatea pastorală ca un simplu preot de provincie în oraşul Cordoba, la 700 de kilometri nord de Buenos Aires.

La 20 mai 1992, Jean-Paul II îl numeşte episcop de Auca şi episcop auxiliar de Buenos Aires. Acesta urcă apoi în ierarhia catolică a capitalei, obţinând în sfârşit postul de cardinal pe 21 februarie 2001.

papa-francisc-polifoto-shutterstock

Foto: Polifoto/ Shutterstock

În martie 2013, Jorge Mario Bergoglio este numit Papă, fiind primul papă din America, primul care este iezuit şi primul non-european de la Grigore al III-lea în secolul al VIII-lea, care era născut în Siria.

papa-francisc-marcin-kadziolka-shutterstock

Foto: Marcin Kadziolka/ Shutterstock

Cu ocazia împlinirii a 80 de ani, Papa Francisc oficiază sâmbătă, la ora locală 08.00 (07.00 GMT), un serviciu religios special în Capela Paulină, situată lângă Capela Sixtină, alături de cardinalii care locuiesc în Roma, însă altfel are de gând să petreacă o zi “normală”, a indicat Vaticanul.

2-papa-francisc-marcin-kadziolka-shutterstock

Foto: Marcin Kadziolka/ Shutterstock

Pe ordinea de zi a Papei figurează întâlniri cu președintele maltez, cu liderul congregației episcopilor de la Vatican, cu un episcop din Elveția și cu reprezentanți ai Nomadelfia, o comunitate de laici care încearcă să trăiască asemenea primilor creștini.

Cei ce doresc să îi ureze “La mulți ani!” Papei Francisc vor putea să îi trimită acestuia un email, ba chiar să își formuleze mesajul în limba latină.

papa-francisc-neneo-shutterstock

Foto: neneo/Shutterstock

Șapte conturi de e-mail au fost create cu această ocazie pentru a primi mesaje în opt limbi (latină, italiană, spaniolă, portugheză, engleză, franceză, germană și poloneză), se indică într-o declarație a Vaticanului. E-mailul în limba engleză este PopeFrancis80@vatican.va.

Va exista, de asemenea, un hashtag pe rețelele de socializare pentru mesajele scrise cu ocazia zilei de naștere a Pontifului, #Pontifex80.