Papa Francisc, Edward Snowden si Malala Yousafzai, intre cei nominalizati la Nobelul pentru Pace

Câștigătorul va fi anunțat pe 10 octombrie.

Papa Francisc, Edward Snowden și tânăra pakistaneză Malala Yousafzai sunt între personalitățile propuse la premiul Nobel pentru Pace din acest an.

Câștigătorul va fi anunțat pe 10 octombrie.

Sezonul acordării premiilor Nobel se deschide luni cu Medicina.

Candidaturile pentru premiul Nobel pentru Pace au atins în acest an o cifră record – 278. Lista completă este secretă. Doar câteva nume au fost dezvăluite.

Este și cazul lui Edward Snowden, fost consultant al Agenției de Securitate Națională americană, care a dezvăluit amploarea supravegherii electronice de Statele Unite.

Este o candidatură controversată, pentru că multe persoane văd în el un trădător care a încălcat legea.

Și papa Francisc se află printre favoriți. Însă unii experți cred că

membrii Comitetului Nobel nu i-ar acorda distincția, pentru a nu primi aceleași reproșuri ca la alegerea lui Barack Obama în 2009, distins la mai puțin de un an de când ajunsese la Casa Albă.

Între favoriți se află și Malala Yousafzai, tânăra de 17 ani care militează pentru dreptul la educație, sau medicul Denis Mukwege, care acordă îngrijiri femeilor violate în estul Republicii Democrate Congo.

Alți experți cred că Nobelul pentru Pace i-ar putea reveni unei persoane implicate într-unul din numeroasele conflicte sau revolte din acest an, în lumea arabă sau în Ucraina.