Confidenţialitate

Papa Francisc a primit un papamobil Duster 4×4

Maşina a fost special proiectată ca să-l ajute pe Sfântul Părinte să urce şi să coboare mai uşor, având în vedere vârsta şi problemele de sănătate ale acestuia.

Papamobilul” are culoarea albă la exterior și bej, în interior. Modelul, bazat pe Dacia Duster, are 4,34 metri lungime și 1,80 metri lățime.

Versiunea adaptată are cinci locuri, iar bancheta din spate este foarte confortabilă – anunţă grupul Renault.

Pragul automobilului este mai jos faţă de modelul standard cu 30 mm, ca să-i permită Papei să urce sau să coboare mai uşor. Deasemenea, are o trapă cu deschidere amplă.

În timpul vizitei Papei Francisc în România, un Duster identic cu cel oferit de Renault Vaticanului, a fost pregătit pentru a-l transporta pe suveranul pontif. Mașina a fost folosită la Șumuleu Ciuc.

Papamobil este denumirea neoficială pentru un automobil special construit, folosit de către Papa în cursul aparițiilor publice.

El a fost folosit pentru prima dată de Papa Ioan Paul al Doilea , cu ocazia vizitei în Polonia, țara să natală.

Ca urmare a încercării de asasinat a Papei Ioan Paul al II-lea în 1981, papamobilul a fost construit cu sticlă anti-glonț pe toate cele patru laturi. Cu toate acestea, însă, uneori a fost condus cu geamurile deschise.

Vaticanul are zeci de astfel de automobile adaptate.

Papamobilul Duster i-a fost livrat suveranului pontif, la Vatican, de către Christophe Dridi, director general Groupe Renault România și președinte-director general Automobile Dacia SA și de către Xavier Martinet, director general Groupe Renault Italia