Papa Francisc a lansat o campanie de ajutorare a migranților

Papa Francisc a lansat miercuri o campanie concepută de Caritas, organizația de caritate a Bisericii Catolice, destinată apropierii migranților și refugiaților de comunitățile locale care i-au primit în rândurile lor, informează AFP.

Această campanie de acțiune și sensibilizare, cu o durată de doi ani, are ca scop provocarea unei schimbări a mentalității față de migranți și refugiați.

„Vă facem o simplă sugestie: intrați în contact un migrant real. Priviți-l în ochi, ascultați motivele din cauza cărora el a plecat din casa lui”, a declarat cardinalul filipinez Luis Antonio Tagle, președintele Caritas Internațional, citat într-un comunicat.

„Îmi dau seama foarte bine că acest lucru poate să pară imposibil”, a recunoscut el miercuri în timpul întâlnirii cu reprezentanții presei, dar „toată lumea trebuie să își îndrepte atenția asupra lucrurilor comune și să încerce să le depășească”, a adăugat același cardinal catolic.

Migranții „nu migrează din simpla plăcere de a migra, ei o fac pentru că anumite lucruri îi constrâng să facă acest lucru”, a declarat la rândul lui Bekele Moges, directorul Caritas Etiopia.

Organizația Caritas intenționează să își mobilizeze cele 165 de filiale pe care le are deschise pe plan mondial pentru a favoriza această apropiere între oameni. „Rolul nostru este de a vorbi acelora cărora le este frică” de migrații, a explicat Oliviero Forti, directorul Caritas Italia.

Aproximativ 244 de milioane de persoane au migrat în 2015 pe plan mondial, din care 34 de milioane sunt africani, reprezentând 13,9% din totalul acestor populații, au precizat reprezentanții organizației Caritas.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS