Confidenţialitate

Pandemia Covid se află într-un punct critic, avertizează directorul Organizației Mondiale a Sănătății

Mai este cale lungă până la sfârșitul pandemiei, care se află într-un punct critic, avertizează Organizația Mondială a Sănătății.

Directorul general al OMS subliniază că, deși numărul contaminărilor și al cazurilor mortale “crește exponențial”, putem controla pandemia în câteva luni dacă luăm măsurile corecte.

În ultimele 7 săptămâni a crescut numărul cazurilor de COVID 19 în toată lumea, spun ingrijorati oficialii Organizației Mondiale a Sănătății.

Directorul OMS subliniază că pandemia „este departe de a se termina”. Infectările cresc și suntem „într-un punct critic”. În multe țări s-au înmulțit cazurile de COVD, iar sectiile de terapie intensivă sunt copleșite.

 „Vaccinurile sunt un instrument puternic, dar nu singurul. Distanțarea socială, purtarea măștii, spălatul des pe mâini, testările, carantina, anchetele epidemiologice – toate functionează ca să oprească răspândirea viruslui și să salveze vieți. Acum unitățile ATI din multe state sunt supraaglomerate și oamenii mor – este ceva ce putem evita”, spune Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Chiar și așa avem motive de optimism: multe țări au dovedit că virusul poate fi oprit prin reguli și măsuri ferme, așa am putea avea control asupra pandemiei.

„Pandemia este departe de final. Dar avem multe motive pentru a fi optimiști. Declinul numărului de cazuri și decese, înregistrat în primele două luni ale anului, arată că virusul și boile variante pot fi oprite”.