Confidenţialitate

Până la 60% din rachetele cu care Rusia a atacat Ucraina n-au mai detonat, spun oficiali ai SUA

Potrivit unor oficiali SUA, aproape 60% dintre rachetele de mare precizie cu care Rusia a atacat Ucraina de la declanșarea invaziei nu au detonat, notează Reuters.

Rachetele de mare precizie ale Rusiei nu par să funcționeze atât de bine, potrivit unor surse americane citate de Reuters.

Declarațiile par să explice de ce Rusia nu a reușit să-și atingă obiectivul, și anume neutralizarea spațiului aerian al Ucrainei, de la începutul războiului declanșat în urmă cu o lună, în ciuda rezistenței mult mai mici a Kievului.

Oficialii SUA, care au vorbit pentru Reuters sub anonimat, nu au oferit însă și dovezi în acest sens și nici nu au dezvăluit motivul pentru care rachetele Rusiei nu detonează. Kremlinul nu a oferit o explicație.

O rată atât de mare de eșec al rachetelor poate să depindă de mai mulți factori, de la eșecuri la lansare și până la eșec la impact.

Ce se știe până în acest moment este că, potrivit Pentagonului, Rusia a lansat pe teritoriul Ucrainei peste 1.100 de rachete de acest fel de la începutul invaziei.

Citând serviciile secrete SUA, cei trei oficiali au declarat pentru Reuters că rata de eșec a rachetelor rusești variază de la o zi la alta, în funcție de tipul de dispozitive lansat, iar uneori depășește 50%. Două dintre surse au spus că procentul urcă și la 60%, în timp ce o a treia spune că rata de eșec variază între 20 și 60%.

Rusia a folosit în timpul invaziei rachete de tip Kh-555 și Kh-101, potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale din cadrul Apărării SUA.

De la începutul războiului în Ucraina au murit mii de oameni și peste un sfert din populația țării vecine a fost nevoită să-și părăsească locuințele.

Foto: Shutterstock