Palestinienii au revenit pe Esplanada Moscheilor, după înlăturarea măsurilor de securitate

Autoritățile israeliene au retras toate măsurile de securitate instituite pe Esplanda Moscheilor din Ierusalimul de Est, în urma unui atac armat, în care au fost uciși doi polițiști.

În semn de protest față de aceste măsuri, palestinienii boicotaseră acest loc. Joi însă, ei au fost îndemnați să se întoarcă la moscheea Al-Aqsa, pentru rugăciunea de după-amiaza.

Pe 14 iulie, doi polițiști israelieni au fost uciși într-un atac armat comis în apropiere complexului cunoscut musulmanilor ca Haram Al-Sharif și evreilor ca Muntele Templului.

Imediat, forțele de securitate israeliene au impus măsuri de siguranță sporite în zonă care au constatat inclusiv în instalarea unor detectoare de metale la intrarea pe Esplanada Moscheilor. Palestinienii au considerat însă această acțiune ca fiind o încercare a Israelului de a exercitat un control sporit asupra acestui loc. Ba chiar, liderul autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas amenința, săptămâna trecută că va îngheța toate contactele cu Israelul, până când va anula aceste măsuri. Au existat numeroase manifestații de protest față de aceste măsuri de securitate, care au dus la ciocniri violente între palestinieni și forțele de securitate israeliene.

Înlăturarea barierelor de securitate a fost salutată de palestinieni care au cântat, au dansat și au lansat artificii. Ei au fost îndemnați de autoritățile religioase să revină la moscheea Al-Aqsa pentru rugăciunea de după-amiază.

Potrivit BBC, pentru soluționarea acestei crize, au fost depuse eforturi diplomatice care au implicat și Statele Unite, Arabia Saudită și Iordania, țară care are în custodie locul sfânt și în care există o mare comunitate de palestinieni.

Esplanada Moscheilor este considerată cel de-al treilea mare loc sfânt al islamului, după orașele saudite Mecca și Medina.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS