Palatul Elysee: Brigitte Macron va avea un rol oficial

Soția președintelui francez va avea un rol oficial. Palatul Elysee a publicat așa-numita ”Chartă a transparenței” privind statului pe care îl va avea Brigitte Macron. Este pentru prima oară în istoria Republicii a cincea când un text stabileşte negru pe alb rolul şi mijloacele soţiei preşedintelui.

 

”Charta transparenţei referitoare la statutul soţiei şefului statului”, publicată pe site-ul Palatului Elysee, precizează rolul, temele de acţiune şi mijloacele atribuite lui Brigitte Macron. ”Nu este vorba despre un statut juridic, ci de un angajament, valabil doar pentru Brigitte Macron şi doar pe durata mandatului lui Emmanuel Macron”, a declarat pentru AFP un apropiat al situației.

În principal, documentul îi recunoaşte lui Brigitte Macron un ”rol de reprezentare” alături de preşedinte, în special la reuniunile internaţionale, şi îi stabileşte un ”rol de supervizare” a recepţiilor la Elysée. Ea poate să se dedice unor cauze precum lupta împotriva modificărilor climatice sau violenţei domestice, ori poate susține activități culturale, caritabile și sociale. Soția președintelui nu va fi plătită și nici nu va avea la dispoziție un buget propriu.

Charta respectă doar pe jumătate promisiunea din campanie a lui Emmanuel Macron de a conferi un statut juridic soţiei preşedintelui și aceasta pentru că 300.000 de francezi au semnat o petiție împotriva unui statut oficial.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS