Confidenţialitate

Palatul Cotroceni: Deocamdată, nu sunt îndeplinite condițiile pentru schimbarea Guvernului

Președintele României, Klaus Iohannis, solicită de urgență rezolvarea crizei politice în care România se află în prezent.

Purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi, a declarat că președintele a primit scrisoarea semnată de președinții PSD și ALDE prin care anunță că au retras sprijinul politic al Guvernului Grindeanu.

Klaus Iohannis, spune purtătorul de cuvânt, așteaptă două lucruri pentru a numi un nou premier: Sorin Grindeanu să-și dea demisia sau Parlamentul să dărâme Guvernul printr-o moțiune de cenzură.

Purtătorul de cuvânt al Cotroceniului a invocat în acest sens și două articole din Constituție.

”Nu ne aflăm în situaţia demisiei sau revocării premierului. Procedurile vor fi declanşate abia atunci”, a declarat Dobrovolschi.

Declarația purtătorului de cuvânt al Administrației Prezidențiale

”Vă informez că Președintele României a primit scrisoarea semnată de președinții PSD și ALDE, prin care aceștia anunță că au retras Guvernului sprijinul politic.

Președintele României a luat act de faptul că în interiorul Coaliției de guvernare a apărut o nemulțumire în ceea ce privește activitatea Executivului și că se dorește schimbarea întregului Cabinet.

În acest sens, Administrația Prezidențială face următoarele precizări legate de procedură:

Potrivit art. 106 din Constituția României, „funcția de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege”. Conform art. 107 din Legea Fundamentală,  „Dacă primul-ministru se află în una dintre situațiile prevăzute la articolul 106, cu excepția revocării, sau este în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile, Președintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern”.  Deocamdată nu ne aflăm în niciuna din situațiile menționate în Constituție.

Când funcția de prim-ministru va deveni vacantă, fie ca urmare a demisiei primului-ministru sau prin adoptarea în Parlament a unei moțiuni de cenzură, Președintele României va declanșa procedurile constituționale în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru.

În situația în care Guvernul va fi demis conform Constituției, Președintele României va urma cu celeritate pașii procedurali prevăzuți în Legea Fundamentală.

Președintele solicită soluționarea urgentă a crizei din interiorul Coaliției de guvernare pentru a se evita instabilitatea politică. Rezolvarea crizei interne a Coaliției este strict responsabilitatea partidelor din care este alcătuită. Președintele României garantează respectarea Constituției în cadrul acestei proceduri”.

Liviu Dragnea, a anunţat, miercuri seară, că liderii coaliţiei îi vor trimite o adresă oficială preşedintelui Klaus Iohannis prin care îl informează despre decizia legată de retragerea sprijinului politic pentru guvernul Grindeanu.