Confidenţialitate

Pâinea cu cărbune vegetal, un produs relativ nou în gastronomia autohtonă | AUDIO

Pâinea cu cărbune vegetal e apreciată de italieni și francezi, grație beneficiilor digestive pe care le aduce.

Chiar dacă este sănătos, culoarea neagră a cărbunelui nu este tocmai apetisantă, prin urmare românii sunt reticenți. Între timp, în statele occidentale, oamenii aleg sortimentele de brutărie de sezon: pâine din făină de secară cu miez de nucă, foitaje din secară cu umplutură de dovleac, pâinea cu cărbune vegetal și caju, checuri din făină de secară cu prune uscate și nucă… ori croissantul cu cărbune vegetal și diverse umpluturi.

Sonia Teodoriu a stat de vorbă cu d-na Olimpia din Oradea, care a lucrat mulți ani în Italia, dar s-a întors acasă, unde și-a deschis o brutărie. Ea frământă diverse sortimente de pâine pentru orădeni. Le livrează gratis. Spune că oamenii sunt reticenți la sortimentele noi și nu cumpără pâine cu cărbune vegetal, ori cu sfeclă, așa că mai coace astfel de produse doar pentru prieteni. Românii sunt printre campionii Europei la consumul de pâine albă.

Nutriţioniştii ne recomandă să optăm pentru painea de tip graham, deoarece are un conţinut ridicat de substanţe nutritive.

Pâinea albă conţine de trei ori mai puţine vitamine şi oligoelemente, iar magneziu, calciu şi fosfor – de cinci ori mai puţin decât pâinea integrală.

Pâinea integrală conţine tărâţe, celuloză, vitamine, săruri minerale şi un aport caloric redus, fapt ce ajută la păstrarea siluetei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.