Confidenţialitate

Pagini şi grupuri româneşti de propagandă, responsabile de propagarea fake news, şterse de Facebook

Facebook anunță că a luat măsura eliminării a 31 de pagini şi grupuri româneşti de propagandă, responsabile de propagarea de fake news. Acestea au fost şterse de Facebook după ce a depistat un comportament coordonat al lor de propagare de informații false.

Exemplele oferite de Facebook arată postări care aduc laude unor cunoscuți politicieni PSD, atacă rivali ai acestui partid, propagă acuzații false la adresa Laurei Codruța Kovesi, dar si declarații atribuite unor persoane în mod fals.

Potrivit comunicatului făcut public joi seară, Facebook nu a identificat o legătură directă între PSD şi aceste grupuri, pagini şi conturi pe care a decis să le şteargă.

Acestea au investit şi în promovarea postărilor prin reclame pe Facebook începând cu luna decembrie 2013.

Rețeaua socială a anunțat, joi, şi că a eliminat 137 de pagini, grupuri şi conturi din Marea Britanie care aveau ca scop propagarea de fake news.

Pe Stânga sau Pe Rele?

Trei dintre paginile șterse au fost create în cursul unei singure săptămâni, spre sfîrșitul anului trecut.

Ele încercau să-și asume o presupusă ideologie de stînga – una purta titlul “Pe stînga”, iar celelalte două – “Momentul Zero” și “Pe Rele”.

Primele se recomandau drept platforme de știri, “Pe Rele” se autocaracteriza drept o pagină de umor.

Toate făceau publice însă articole de pe așa-zise site-uri de știri.

Ele includeau laude constante la adresa Vioricăi Dăncilă, a Olguței Vasilescu și a lui Liviu Dragnea și opinii denigratoare despre opoziție și despre Laura Codruța Kovesi, fosta procuroare-șefă a DNA.

O legătură directă între paginile și conturile eliminate și partidul de guvernămînt – PSD – nu a putut fi stabilită.

Facebook transmite că persoanele care administrau paginile au încercat să-și ascundă identitățile.

Totuși, o verificare făcută de angajații companiei a ajuns la concluzia că unele dintre aceste activități aveau legătură cu o persoană “asociată cu PSD”.