Pacienții români nu mai sunt primiți pentru transplant pulmonar la Viena

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat că, la sfârșitul săptămânii trecute, a primit o înștiințare „neoficială” din partea unei clinici de specialitate din Viena, potrivit căreia pacienții români nu mai sunt primiți pentru transplant pulmonar.

Ministrul Sănătății a explicat că înștiințarea a fost trimisă pe mail.

„Am primit o scrisoare de la un profesor de la Viena, pe mail, nu oficial, care m-a anunțat că, din cauza scăderii capacității centrului, pacienții din România nu vor mai fi primiți la tratament”, a spus ministrul Sănătății, care a precizat că a luat legătura cu președintele Agenției Naționale de Transplant.

Ministrul Bodog a subliniat că problema transplantului pulmonar nu poate fi rezolvată în timp scurt, urmând să aibă loc o întâlnire cu toți specialiștii din domeniu și cu reprezentanții Agenției Naționale de Transplant pe această temă, dar și cu primarul general al Capitalei.

El a afirmat că este nemulțumit de activitatea Agenției Naționale de Transplant și urmează să analizeze întreaga situație pentru eventuale măsuri.

„În mod normal, cei de la ANT trebuiau să aibă minim două centre cu care să lucreze, domniile lor am înțeles că au început deja demersurile. Ei aveau deja semnale, s-a mai întâmplat o dată acest lucru anul trecut, când clinica de la Viena a blocat transplantul, însă această blocare a transplantului unilaterală eu zic că este puțin în afara legii”, a adăugat ministrul Sănătății.

Florian Bodog a precizat că se află în contact și cu alte centre din străinătate care fac transplant pulmonar, însă nu poate să dea un termen.

„În același timp, noi suntem în contact și cu celelalte centre care fac transplant din Praga și Germania, dar nu pot să dau un răspuns până nu vorbesc cu dânșii”, a afirmat reprezentantul MS.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS