Confidenţialitate

Pacienții care suferă de cancer și locuiesc în zonele rurale ajung greu la tratamente. Vasile Barbu: „A ajuns să coste și 500 de lei transportul într-o zi” | AUDIO

Greu de ajuns la tratament: este situația dramatică în care se află mulți pacienți care au cancer și care trebuie să facă drumuri lungi, de la sate spre marile orașe, pentru a urma terapiile.

Vasile Barbu: Așa cum s-a identificat soluția în cazul pacienților cu dializă, trebuie să intervenim și aici pentru asigurarea transportului

Câteva sute de lei ajung să plătească, uneori, într-o singură zi, bolnavii de cancer numai pentru transport, arată președintele Asociației pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Avem pacienți care merg la distanțe mari până la unitățile medicale, fac drumuri de multe ori aproape zilnic sau ori de câte ori trebuie să facă ședințe de chimioterapie și radio terapie. Nu au bani de transport – a ajuns să-i coste și 500 de lei transportul într-o zi pentru tratament din orașele sau localitățile din mediul rural. Trebuie să-i convingem pe cei de la Minister că până la aplicarea acelei strategii naționale pentru prevenirea și controlul cancerelor trebuie să găsite – așa cum s-a identificat la pacienții cu dializă – creed că și aici trebuie să intervenim să se asigure transportul”, a spus președintele Asociației pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu.

Vasile Barbu: „S-a creat un sistem de echilibrare a stocurilor pentru a mări gradul de accesibilitate a pacienților la citostatice”

După ce asociațiile de pacienți au reclamat lipsa unor citostatice, guvernanții spun că ar fi rezolvat problema furnizări lor și acum situația este monitorizată de Ministerul Sănătății.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„De la departamentul pentru medicamente și dispozitive medicale chiar se ocupă de monitorizare și intervine acolo unde este nevoie. Se încearcă și echilibrarea distribuției între spitale pentru că sunt spitale care au stocuri mai mari, altele au stocuri mai mici. Deci, s-a creat un sistem de echilibrare a stocurilor pentru a mări gradul de accesibilitate a pacienților la citostatice”, a mai spus Vasile Barbu.

Vasile Barbu: „Sunt probleme destul de serioase cu medicația de suport”

În schimb, nu s-a rezolvat problema „tratamentelor suport”, mai arată Vasile Barbu, Președintele Asociației pentru Protecția Pacienților.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Sunt probleme destul de serioase cu medicația de suport pentru pacienți care este importantă, chiar foarte importantă – ca și citostaticele, contribuie foarte mult la confortul vieții pacienților, calitatea vieții pacienților oncologici, mărirea speranței de viață și sunt foarte importante. Aici lipsesc o parte din medicamentele de suport”, a spus Vasile Barbu.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Vaccinul anti-Covid ce oferă protecție și împotriva Omicron va fi disponibil și pentru cei care se vaccinează pentru prima dată