Confidenţialitate

Medicii de familie cer Guvernului să aloce pentru anul viitor 7 miliarde de lei pentru finanţarea asistenţei medicale primare

Medicina de familie este grav subfinanţată, tarifele decontate fiind practic jumătate din valoarea celor reale, iar tarifele orare pentru plata orelor de gardă din centrele de permanenţă nu au mai fost actualizate în ultimii patru ani.

În acest an, Guvernul și Parlamentul au alocat 3,6 miliarde de lei, adică doar 50 de bani pe zi pentru fiecare român, afirmă președinta Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie, Raluca Zoiţanu:

„Am calculat, împărțim bugetul alocat asistenței medicale primare la populație și la numărul de zile din an. Am fost și noi surprinși să vedem că doar 50 de bani, atât dă Guvernul României pe sănătatea cetățenilor. Nu știm încă cât este propunerea pentru 2023 dar spunem Guvernului că nevoia ar fi de 7 miliarde. Dacă ar fi 7 miliarde ar fi echivalentul unui leu pe zi pentru fiecare cetățean din România.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Medicii de gardă spun că nu mai fac față numărului de pacienți, cei mai mulți veniți cu insuficiențe respiratorii | AUDIO