Confidenţialitate

Primii pacienți vor ajunge astăzi în noul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică, construit din donații private de Asociația „Dăruiește Viață” | AUDIO

Primii pacienți vor ajunge începând de marți, 16 aprilie, în noul spital construit din donații private de Asociația „Dăruiește Viață”. Practic, copiii bolnavi de cancer și personalul medical se vor muta din vechea clădire a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Currie”. E un proces care va dura câteva zile și care vine pe fondul unor noi replici între ministrul Sănătății, Alexandru Rafila și reprezentantele Asociației „Dăruiește Viață”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Spitalul era pregătit de mutare încă din luna ianuarie, dar Ministerul Sănătății a întârziat semnarea unor documente care să permită autorizarea noii clădiri. S-a întâmplat de-abia la începutul lunii, când ministrul Rafila a semnat Ordinul prin care a aprobat structura noului spital.

Între timp, și Direcția de Sănătate Publică a eliberat autorizaţia sanitară de funcţionare – ultimul pas legal pentru ca spitalul să poată trata pacienți. Ministrul Alexandru Rafila a declarat, însă, în weekend, la un interviu pentru Prima TV, că spitalul nu ar avea toate documentele, și că ar fi existat presiune mediatică pentru ca acesta să fie autorizat.

„Mi s-a părut puțin nepotrivită presiunea asta mediatică și care n-a conținut chiar elementele corespondente realității, pentru că, cum am spus, noi nu lucram cu ele, lucram direct cu spitalul. Asta este procedura. Avem disponibilitate, am trimis o echipă de la Direcția de Patrimoniu, Direcția Juridică, Direcția Economică, să poată să-i ajute în derularea acestore proceduri de predare a valorii clădirii, respectiv de sponsorizare sau donație – nu știu exact care o să fie maniera prin care se va încheia preluarea echipamentelor”, a declarat ministrul Sănătății.

Oana Gheorghiu, vicepreședinta Asociației „Dăruiește Viață” spune la Europa FM că reacția ministrului Sănătății este de neînțeles

„Genul ăsta de discurs era practicat în comunism, când aruncai o vină, nu o dovedeai, nu o menționai expres, dar lăsai așa o așteptare iminentă asupra unor dovezi care vor veni”, a declarat la Europa FM Oana Gheorghiu, vicepreședinta Asociației „Dăruiește ”Viață.

Clădirea, construită exclusiv din donații și sponsorizări de Asociația„ Dăruiește Viață” va găzdui primul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România. Investiția a fost de 53 de milioane de euro, iar spitalul este dotat la standarde internaționale.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Evaluarea profesorilor. Elena Lotrean: „În fiecare moment ne putem evalua munca noastră și în raport cu ce am făcut și în raport cu colegii noștri” / „Din păcate, nu evaluăm rezultate. Pentru că rezultatele arată 45% analfabetism funcțional” | VIDEO