Ovidiu Puţura, după gratii pentru 30 de zile

Fostul secretarul de stat din ministerul Justitiei, acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă, a fost arestat preventiv, a decis Curtea de Apel Bucureşti. Intre timp, din referatul procurorilor reies amanunte socante : Ovidiu Puțura amenința o judecătoare de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud ca o va baga in spital daca nu ia o decizie favorabila într-un proces al soției sale.

Potrivit anchetatorilor, judecătoarea Corina Iacob de la Tribunalul Bistriţa, interesată ca fostul secretar de stat să-i ajute fiul sa promoveze concursul de notar stagiar, îşi oferea serviciile într-un dosar al soţiei demnitarului şi îi spunea acestuia că -citez- ‘lucrurile astea nu se fac pe bani, ci se fac prin influenţă majoră’. In schimb, judecătoarea Iacob urma sa convinga alte colege din complet sa dea o o soluţie favorabilă în dosarul soţiei lui Ovidiu Puţura, aflat la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, în stadiul de recurs.

Fostul secretar de stat a fost interceptat cind vorbea cu judecatoarea Iacob, care nu reusea sa convinga o alta judecatoare din dosar, Putura spunind ca ii va da acesteia doi pumni in gura chiar in tribunal si ca va pune nişte băieţi să o calce cu maşina, sa-i rupa picioarele: ‘Puţura Ovidiu (P.O.): Şi ce mă, de nu îi dau doi pumni în gură în tribunal, de îi rup picioarele, o calc cu maşina… deci.. nu am mai auzit treburi din astea… Corina Iacob (C.I.).: Auzi… să nu cumva să vorbeşti ceva că ştii de la mine… că una, că alta… P.O.: Nu, îţi dai seama că am… mi-o zis Alina că… (…) P.O.: Deci oricum lucrurile sunt foarte simple. C.I.: Ţi-ai făcut cerere de strămutare? P.O.: Nu… Nici nu o fac. O calc cu maşina după aia şi gătăm… C.I.: Măi în ce situaţie mă pui… P.O.: Stai liniştită, deci nu că o calc eu, îi pun pe doi din ăştia cu. C.I.: Ce faci? P.O.: Îi pun pe doi, o calcă cu maşină, stai liniştită, o vezi în spital cu picioarele rupte. N-are rost, nu mă mai stresez, simplu. O calcă ăştia. C.I.: Te rog frumos… şi eu ce să fac acum… P.O.: Să te uiţi în dosar şi să faci cum îi… ce rezultă din dosar. C.I.: Să fac opinie separată? P.O.: Da. Păi, tu vezi ce rezultă din dosar, apăi lucrurile sunt foarte clare. Socrul meu o cumpărat acest teren cred că în anul 1990 şi ceva, nu mai ţin minte exact, înainte de 2000 oricum. Socrul voia să îşi vândă casa din Beclean şi să se mute în Bistriţa, pentru că fetele erau în Bistriţa… după ce să stea în Beclean. Asta-i adevărat că eu l-am îndrumat, mă de ce nu te duci să cumperi un teren – că atunci nu aveau valoare terenurile, nu avea bani, ştii – cumpără un teren, du-te la o licitaţie, cumpără un teren. El şi l-a ales, ăsta e, OK. Mi l-a arătat şi mie, uite-l. Bineînţeles că pe mine nu m-a interesat, nu m-am dus pe acolo. Dar nu are importanţă asta. El a fost proprietar’. ‘P.O.: Poţi să faci liniştită opinie separată şi poate să facă şi Camelia, că oricum îi spun şi ei. Deci asta este foarte grav. Da oricum îi cad geamurile la asta… P.O.: Da? Deci ea.. deci ea trebuie să … ea deci nu.. ţi-am spus şi ţie şi asta nici nu se pune problema… deci Camelia nu dă decât soluţia care trebuie din dosar. Nimic. Nu am nevoie de niciun ajutor de la nimeni, că nu vreau ajutoare. C.I.: Şi atunci cum coexistai acolo cu ea? P.O.: Cu cine? C.I.: Vicepreşedinte de tribunal? P.O.: Lasă că mă ocup eu de asta, stai liniştită. Oricum mă ocup de ea, proasta dracului, tâmpita… ştii? C.I.: Dacă obţin casare cu .. de rejudecare să se verifice posesia, treburi socoteli şi aşa mai departe, îi bine?’.(fragment din referatul procurorilor)

Ovidiu Puţura mai este acuzat că, în ultimii doi ani a primit foloase necuvenite de 30.000 de euro constând în cheltuieli pentru partide de vânătoare si sejururi la mare, pentru a interveni într-un dosar în care persoana respectivă avea calitatea de inculpat.

Judecator la baza, Ovidiu Puţura a fost secretar de stat la Justiţie din mai 2012 până în februarie 2014. În martie 2014 i-a încetat mandatul din Consiliul de Administraţie al CFR.