Confidenţialitate

OUG: Pacienții COVID cu forme ușoare ale bolii sau fără simptome vor sta acasă | AUDIO

Cu spitalele dedicate COVID – tot mai pline, autoritățile încearcă să scadă presiunea pe unitățile medicale.

Astfel, pacienții care au forme ușoare ale bolii sau nu prezintă simptome vor sta acasă și vor fi monitorizați de medicii de familie. Guvernul a adoptat o Ordonață de Urgență în acest sens.

În acest moment, aproape 10.000 de pacienți infectați cu virusul SARS CoV-2 sunt internați în spitalele din țară. Locurile sunt aproape pline, mai ales în marile orașe.

Până acum, toți cei diagnosticați COVID – 19 trebuiau supravegheați timp de 48 de ore în unitățile medicale, iar Ionel Dancă, șeful cancelariei premierului, spune că așa va scădea presiunea pe spitale.

„Medicii de familie vor avea posibilitatea, potrivit acestei Ordonanțe de urgență, să deconteze aceste prestații medicale în sumă de 105 lei pe caz din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate”, a declarat Ionel Dancă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 Oficialii din sănătate spun că dacă starea celui testat pozitiv se înrăutățește, atunci va fi dus la spital – pe baza unei programări. Emiliana este medic de familie în Cluj. A povestit la Europa FM că are deja 60 de pacienți pe care îi monitorirează de la distanță.

„Cu ei țin legătura și pe majoritatea îi gestionez foarte bine, acolo unde, în urma monitorizării telefonice, constat că ceva nu este ăn regulă, pentru că agravarea nu se face chiar așa de repede, atunci spun ok, apelăm la 112”, a declarat medicul de familie la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 Potrivit Ordonanței de Ugență – medicii de familie vor putea eliberea actele necesare pentru concediile medicale.

  • Mihai Bucureșteanu