Ouăle contaminate cu insecticid nu au ajuns pe piața din România

Anunțul a fost făcut de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, în contextul în care milioane de ouă din mai multe ţări europene au fost retrase din magazine din cauza contaminării cu un insecticid toxic a cărui utilizare este interzisă în producţia de alimente.

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor anunță printr-un comunicat că prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, nu a fost transmisă nici o notificare şi că nu există nici o informaţie care să arate că produsele afectate au intrat pe piaţa din România.

Însă, se pare că insecticidul care a contaminat ouăle ar proveni din România.

ANSVSA spune că, în România, Ministerul Sănătății a autorizat 7 produse biocide pe baza de fipronil – insecticidul care a contaminat ouăle.

El este folosit în mod frecvent în produsele veterinare pentru combaterea puricilor, căpuşelor sau păduchilor, însă este interzisă utilizarea în cazul animalelor destinate pentru consum. Substanța este foarte toxică şi, folosită pe termen lung, poate cauza probleme grave de sănătate.

Milioane de ouă din mai multe ţări europene – precum Germania, Olanda şi Belgia – au fost retrase din magazine.

În România, ANSVSA monitorizează situaţia şi, dacă se constată că astfel de ouă contaminate au fost distribuite în ţara noastră, va lua măsuri.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS