OSIM va finanţa brevetarea invenţiilor româneşti pe plan international

Guvernul a adoptat astăzi, la iniţiativa Ministerului Economiei, două măsuri pentru eficientizarea activitatii si consolidarea pozitiei Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) pe plan intern si extern.

Una se referă la iniţierea unui program de susţinere financiară de către Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci a brevetării invenţiilor româneşti pe plan internaţional.

Cea de-a doua măsură se referă la aprobarea demersurilor privind depunerea candidaturii României pentru găzduirea unui birou regional al Oficiului Mondial de Proprietate Intelectuală .

Acţiunea este în acord cu prevederile referitoare la susţinerea investiţiilor intangibile, promovate de Comisia Europeană, în vederea creşterii competitivităţii industriale a statelor membre, a productivităţii şi a gradului de inovare în economie.

“Obţinerea unor drepturi exclusive pe teritoriul Uniunii Europene sau altor state, în funcţie de domeniul de activitate, va stimula creşterea calităţii titlurilor de protecţie, dezvoltarea spiritului antreprenorial şi creşterea numărului de cereri de brevet”, se arăta în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre.

România ocupă locul 48 în lume, iar în cadrul Uniunii Europene se află pe ultimul loc (28) în ceea ce priveşte inovarea, potrivit Ediţiei a IX-a a Indicelui Global al Inovaţiei .

OSIM este autoritatea ce asigură protecţia proprietăţii industriale în România.

Potrivit actualelor reglementări, activitatea OSIM este finanţată integral din veniturile proprii realizate, Oficiul funcţionând în subordinea Ministerului Economiei cu 243 de posturi.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS