Confidenţialitate

OSCE se reunește, vineri, pentru a discuta situația din Ucraina. Țările membre așteaptă explicații de la Rusia | AUDIO

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa se va reuni vineri pentru a discuta despre situația din Ucraina. OSCE este instituția care monitorizează în teren situația de la est încă din 2014, când Rusia a anexat Crimeea.

Între timp, joi dimineață, au apărut acuzații reciproce de atacuri între separatiștii proruși din regiunea de Est a Ucrainei-Lugansk și Guvernul de la Kiev.

Confruntată cu amenințarea unui atac din partea Rusiei, Ucraina a cerut Federației încă de săptămana trecută să explice în scris care este scopul amplelor mișcări militare din jurul său. Moscova nu a răspuns însă, așa că autoritățilede la Kiev au cerut convocarea OSCE.

Reprezentanții a 56 de state care fac parte din OSCE așteaptă așadar explicații de la Rusia, care și ea este membră a organizației.

Între timp, președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, acuză că forțele proruse din Lugansk au tras într-o grădiniță în care se aflau copii  .

“Asistăm la o mare provocare” a spus președintele Ucrainei care a cerut diplomaților străini și experților OSCE să rămână în țară pentru a monitoriza situația.

Anterior, separatiștii proruși au acuzat forțele Kievului că au deschis focul cu armament greu în regiunile ucrainene controlate de ei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg crede că acum, Rusia caută un pretext pentru un atac.

„Nu este clar ce are de  gând să facă Rusia, nu știm ce se va întâmpla” a spus liderul NATO, la finalul reuniunii miniștrilor aliați ai Apărării.

Statele Unite, Marea Britanie și alți aliați consideră că, de fapt, Rusia crește numărul de militari de la granițele cu Ucraina.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Anca Grădinaru

Sursa foto: osce.org

Citește și: Un europarlamentar bulgar ar putea fi sancționat după ce ar fi făcut un gest care imită salutul nazist