Confidenţialitate

Ortopezii de la spitalul Marie Curie refuză să mai lucreze cu Gheorghe Burnei

Medicii ortopezi de la Spitalul „Marie Curie” refuză să mai lucreze cu profesorul Gheorghe Burnei, acuzat de luare de mită. Luarea de poziţie fără precedent într-un spital din România s-a produs după ce Tribunalul Bucureşti a decis că doctorul s-ar putea întoarce să opereze în spitalul public. Până la o decizie definitivă aşteptată de la Curtea de Apel, medicii au scris conducerii spitalului, Ministerului Sănătăţii şi Colegiului Medicilor cu avertismentul că sunt gata să ceară mutarea în alte secţii sau chiar să demisoneze.

Şeful interimar al secţiei explică pentru Europa FM de ce 20 din cei 24 de doctori de la Marie Curie sunt, acum şi public, în dezacord cu profesorul Burnei.

„Tot ce este acolo scris e experienţa pe care au trăit-o fiecare din medicii care şi-au desfăşurat activitatea în această secţie. Noi nu am făcut altceva decât să sesizăm cam care este starea noastră de spirit în acest moment aici. Sperăm să fim lăsaţi să ne desfăşurăm activitatea într-o normalitate, într-o normalitate în care am intrat”.

Dan Buzatu, manager general, a trimis scrisorile Comisiei de etică, dar crede că tot instanţa va avea ultimul cuvânt.

„Am primit două documente de la medicii rezidenţi de la medicii titulari şi le-am direcţionat mai departe la Comisia de Etică. Acolo o să se discute toate posibilităţile. În final, este decizia justiţiei, a Curţii de Apel, nu este decizia spitalului.”

Să mai spunem că, între timp, Tribunalul București a făcut publică motivarea sentinței prin care a hotărît că Gheorghe Burnei poate profesa în orice spital de stat.

Comisia națională de Ortopedie Pediatrică a Ministerului Sănătății anunță că se opune oricărui tratament fără susținere științifică potrivit prevederilor naționale și internaționale. Comisia fusese condusă pînă la sfârșitul anului trecut chiar de medicul Burnei. Alexandru Ulici, noul președinte, într-un interviu la Europa FM:

“Noi nu sunt de acord cu niciun tratament inovativ care nu trece printr-o comisie de etică și o comisie științifică. Nu acceptăm schimbarea principiilor medicale. Iar ce s-a întâmplat în unele intervenții pe care eu nu le știu, dar mi-au fost descrise, au fost schimbate principiile medicale. Este ca și cum cineva ar veni să vă explice acum că Marea Neagră este un râu. A fost inventată o medicină paralelă, iar noi, comisia, suntem obligați să avem grijă ca aceste lucruri să nu se mai întâmple. “

În lipsa unei decizii de malpraxis a Colegiului Medicilor, medicul Burnei poate însă profesa. Din nou, Alexandru Ulici:

“Noi nu avem niciun fel de posibilitate, niciun drept legal și nici moral să combatem sau să discutăm o decizie a unei instanțe. Dar putem atrage atenția că vom veghea asupra activității domnului profesor sau oricărui medic. În momentul în care apare o intervenție chirurgicală sau un tratament care nu este descris în cărți, nu este acceptat, nu este cunoscut, ar trebui să treacă printr-o comisie de etică. Deci depinde doar de instanță dacă va putea lucra. Dar va trebui să respecte legea.”