Confidenţialitate

Organizatorii de nunți cer autorităților să reglementeze folosirea certificatului COVID și pentru evenimentele private | AUDIO

Certificatul digital COVID ar putea fi folosit și la evenimentele private, dacă vor fi solicitări , spunea recent ministrul Sănătății.

Organizatori de nunți spun că un astfel de instrument ar simplifica mult lucrurile și e nevoie ca autoritățile să vină cât mai repede cu o reglementare în acest sens.

În prezent, mirii sunt nevoiți să aibă la îndemână lista cu numele tuturor participanților la nuntă, pentru ca în cazul unui control al polițiștilor aceștia să poată trece imediat la verificarea nuntașilor: dacă au fost sau nu vaccinați, dacă au documente care atestă că au trecut prin boală ori dețin un test negativ pentru coronavirus.

Polițiștii nu vin la toate evenimentele, dar și când apar, verificările durează mult,  spune Adriana Petre, reprezentata unei firme de organizare a nunților:

”Una e să aibă un scanner și să testeze rapid invitații, la fiecare telefon în parte, dacă au certificate să le verifice codul QR, dacă e adevărat. Să strângi toate CNP-urile de la oameni durează foarte mult, se oprește nunta, practic.”

Ca să scape de orice fel de complicații, mulți recurg la testarea rapidă a invitaților la nuntă:

 ”Se întâmplă la foarte multe evenimente oamenii să își aducă o asistentă care să facă teste acolo, pe loc, pentru cei care nu sunt vaccinați”.

Adriana Petre așteaptă ca autoritățile să reglementeze utilizarea ceretificatului digital COVID și pentru participanții la nunți.

 ”Acest cadru legal, în care să se desfășoare foarte ușor verificarea participanților la evenimente nu e doar de a facilita organizarea unei nunți. De fapt facilităm descoperirea unei persoane care nu e vaccinată, e pentru a ne asigura că suntem cu toții în siguranță”.

De altfel, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă spunea recent că ar putea exista o reglementare pentru utilizarea în plan intern a certificatului COVID,  dar așteaptă solicitări din partea organizatorilor de evenimente.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Florentina Mihăiță