Ordonanta traseistilor’ a fost publicata in Monitorul Oficial (AUDIO)

Timp de 45 de zile, primarii, consilierii județeni și cei locali sunt așteptați să hotărască dacă își schimbă sau nu partidul.

Așa-numita ordonanță a traseiștilor a atras întrebări din partea ambasadelor Americii și a Regatului Unit, dar și furia opoziției – Alianța Creștin-Liberală consideră că legea nesocotește reguli elementare într-un sistem democratic.

Ordonanța traseiștilor și cea de organizare a scrutinului prezidențial sunt, de altfel, temele moțiunii de cenzură pe care ACL vrea să o depună în Parlament.

Ordonanța de urgență privind migrația primarilor este un gest imoral din punct de vedere politic, este părerea liderului senatorilor PNL Puiu Hasotti care spune că, în această logică, ar trebui dizolvat și Parlamentul.

Ce prevede OUG

Aleșii locali care decid să-și schimbe partidul pot face acest lucru o singură dată.

Primarii, consilierii județeni și cei locali pot opta pentru un partid, o organizație a minorităților naționale sau pot alege să fie indepenenți.

Aceste prevederi apar în forma Ordonanței de urgență publicată în Monitorul Oficial și nu erau prevăzute în proiectul inițial.

Chiar dacă își produce deja efectele, acest act normativ trebuie să treacă și prin Parlament.

Proiectul legii a ajuns la Senat, prima Cameră sesizată. Pentru început, textul va fi dezbătut în comisiilor de specialitate care vor elabora un raport ce va fi supus ulterior votului plenului.

După votul în plenul Senatului, actul normativ va fi transmis Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.