Confidenţialitate

Ordonanța privind salarizarea bugetarilor: Cu cât vor crește salariile

650.000 de bugetari vor avea salarii mai mari. Unele majorări vor intra în vigoare de la 1 august 2016, altele din decembrie 2017.

Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanţa de urgenţă care se referă la salariile bugetarilor.

Scopul Ordonanței

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a precizat că prin această ordonanță, nu se rezolvă toate problemele, dar vor fi eliminate inechitățile din sistem: bugetarii cu aceeași funcție și aceeași vechime vor avea același salariu.

Mai exact, salariile vor fi aduse la nivelul maxim aflat în plată la nivelul instituţiei publice, autorităţii publice, unităţii  pentru toate categoriile profesionale, în limita alocărilor bugetare.

Aceste drepturi salariale se vor acorda în două etape: 50% din acestea începând cu luna august 2016 şi 50% începând cu luna august 2017.

Exemple bugetari cu salarii mai mari de la 1 august 2016

Medici și asistenți medicali. Salariul de încadrare al unui medic din unități clinice va fi între 2.364 de lei și 2.944 de lei, în funcție de vechime, iar al unui asistent medical între 1960 lei și 2441 lei, în raport de vechimea în muncă.

Salariul unui medic primar din serviciul de ambulanță sau primiri urgențe va fi între 4.371 lei și 5443 lei. Cuantumul salariilor diferă în funcție de specializare, grad și vechime și este completat cu diferite sporuri.

Debutanții în sănătate vor beneficia de o majorare de aproximativ 10% față de restul funcțiilor a salariilor debutanţilor, astfel încât aceștia să fie mai atrași de o carieră în sistemul public de sănătate.

În cazul în care salariile de bază stabilite potrivit grilei de salarizare sunt mai mici decât acestea, se păstrează nivelul salariilor aferente lunii iulie 2016.

Guvernul susține că în acest fel se elimină inechitățile salariale pentru toți cei aproximativ 163.000 de angajați din sistemul de sănătate.

Salarii pentru profesori și personalul didactic auxiliar de la 1 august 2016

Un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic I, vechime între 1-6 ani, va avea un salari de bază între 1.896 și 2.361 lei.

Un profesor debutant va avea un salari cuprins între 1.700 și 2.117 lei.

Un profesor universitar cu vechime în învățământ între 6-10 ani va avea un salariu de  bază între 2.991-3.465 lei, dar acesta va crește gradual, în funcție de vechime, ajungând, în cazul persoanelor cu peste 40 de ani de vechime la 6.935 de lei.

De asemenea, în cazul debutanților în educație salariile vor crește cu 10%, astfel încât să fie atrași de o carieră în învățământ.

Dacă salariile de bază stabilite în grila de salarizare sunt mai mici sau egale, se păstrează nivelul salariilor aferente lunii iulie 2016.

Potrivit Guvernului, se elimină inechitățile salariale pentru aproximativ 280.000 de cadre didactice și personal auxiliar din învățământ.

Bonusuri pe bază de performanță

Angajații din sănătate ar urma să primească și bonusuri bazate pe criterii de performanță de la 1 ianuarie 2017. Cadrele didactice vor primi bonusuri din ianuarie 2018.

Bonusurile vor fi acordate de ordonatorii de credite anual, semestrial și trimestrial în limita a 2% din cheltuielile cu salariile aferente personalului prevăzut în statul de funcții.

Condițiile de reformă și criteriile de performanţă se vor elabora de către Ministerul Sănătății şi Ministerul Educației și vor fi aprobate de Guvern.