Ordonanță pentru contribuțiile la contractele part-time de la stat. La privat, nici o soluție (AUDIO)

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat că statul va suporta o parte din contribuții sociale pentru  contractele  part-time de la stat, după ce în urmă cu doar cinci luni același ministru venea cu măsura dublării contribuțiilor sociale pentru contractele part-time.

Guvernul vrea să rezolve astfel o anomalie provocată de Revoluția fiscală Femei de serviciu și contabili angajați la stat cu jumătate de normă trebuie să vină cu bani de acasă să își plătească noile contribuții pentru pensii și asigurările de sănătate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Olguta Vasilescu a acuzat astazi si unele sindicate ca ar pune bete in roate Guvernului, tergiversand aprobarea ordonantei de urgenta care sa rezolve problema salariilor celor cu fractie de norma.

In replica, Mircea Ciocan – reprezentantul CNSLR Fratia in CES, neaga ca aceasta institutie ar tergversa problema: proiectul de ordonanta a ajuns abia azi, in regim de urgenta, pe masa Consiliului – afirma sindicalistul

Numărul angajaților la stat care nu pot fi trecuți la normă întreagă, tot din lipsă de bani, ar fi, din calculele ministrului Muncii, de aproximativ 20.000. Insa alte aproape 400.000 de persoane cu astfel de contracte plătite sub nivelul salariului minim – adica de 20 de ori mai multi – lucrau în privat la sfarsitul anului trecut. Acestea rămân la mâna angajatorului – afirma ministrul.

Olguța Vasilescu le-a dat un răspuns și celor care au reclamat zilele acesatea scăderi de venituri. Angajații din spitalele de psihiatrie, TBC și boli înfecțioase, din biblioteci și muzee, ca și IT-iștii de la stat nu vor avea salarii mai mici, spune ministrul Muncii, la fel, grefierii au ieșit pe plus din calculele ssale și au fost invitați la Minister pentru clarificări. Cât despre angajații de la Externe, ministrul i-a îndemnat să opteze între salariul calculat în funcție de gradul diplomatic și cel aferent funcției de conducere.

Principiul general al legii, spune Olguța Vasilescu, este scăderea salariilor mari și creșterea treptată a celor mici pentru funcționarii angajați pe posturi similare, dar în instituții diferite.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS