Confidenţialitate

Ordonanţa manualului unic îi revoltă pe editorii privaţi: “Este îngrozitor”

Contrele în privinţa revenirii la manualul unic continuă. Premierul Mihai Tudose a criticat editurile private şi a adăugat pe lista regiilor de stat care ar urma să se ocupe de manuale şi Monitorul Oficial. Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, anunţa recent că va veni săptămâna aceasta în Guvern cu un proiect de act normativ prin care Editura Didacticatică şi Pedagogică să preia de anul viitor editarea manualelor. Este vorba despre o ordonanţă de urgenţă prin care regia de stat va deveni instituţie publică şi va edita toate manualele la solicitrea directă a Ministerului.

Proiectul este încă în fază de avizare. Editorii sunt însă revoltaţi de această decizie.

Discuţiile de la Ministerul Educaţiei pe această temă au luat pe nepregătite cele două regii de stat care ar urma să se ocupe de anul viitor de  manuale. Surse guvernamentale au explicat pentru Europa FM că varianta care ar urma să fie avansată în Guvern este aceea ca Editura Didactică, cu mai puţin de 40 de angajaţi în prezent, să preia editarea noilor manuale, iar Monitorul Oficial să se ocupe de tipărire.

Preşedintele Uniunii Editorilor din România şi director al Editurii Corint, Cristian Greşanu, spune că această decizie politică vine, de fapt, pe fondul incapacităţii dovedite în ultimii 5 ani de Ministerul Educaţiei de a stabili şi urma un calendar corect al licitaţiilor pentru manuale.

“Au tăiat nodul gordian şi au zis: cel mai bine editură unică, manual unic. Este îngrozitor, pur şi simplu. O dată e  periculos din punct de vedere intelectual, educaţional şi doi nu vor administra, n-u cum să administreze un asemenea volum într-un supermamut, o supereditură”, susţine Cristian Greşanu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Editorii contestă atât şablonizarea rezultată din sintagma „manual tip, fixat”, folosită de premierul Mihai Tudose, cât şi acuzaţiile sale că manualele şcolare au reprezentat de fapt o afacere.

“Nu există nimic mai fals decât argumentul că editurile şi-au băgat bani în buzunar. Mai subevaluat decât manualul în România şi preţuri mai mici decât cele pe care le are Învăţământul nu există în Europa. În Ungaria un manual costă 6-7 euro, un singur manual. La noi, toate manualele care s-au schimbat au reprezentat, pentru fiecare elev, o sumă de maximum 3 euro. Deci ăsta e marele business”, adaugă Cristian Greşanu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Contactat de Europa FM, Ministerul Educaţiei nu a clarificat deocamdată ce regii de stat ar urma să fie implicate pe viitor în editarea şi tipărirea manualelor. Cert este că noile achiziţii se vor face fără licitaţie, iar numărul autorilor de manuale va fi unul mai redus.