Ordonanţa de reţinere emisă pe numele lui Gabriel Sandu a expirat, iar acesta a plecat de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Acolo se judecă propunerea procurorilor de arestare a fostului ministru, în dosarul Microsoft.Noaptea trecuta au mai fost reţinuţi în acest dosar primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, precum şi oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru.

Procurorii sustin ca omul de afaceri Dorin Cocoş, reţinut în dosarul Microsoft, a antedatat şi semnat, cu pixuri de culori diferite, 21 de chitanţe, pentru ca o parte a banilor primiţi în schimbul traficului de influenţă sa para ca ar fi în contul unui împrumut din 2011. Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, din care 15,7 milioane de euro au ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari, afirma DNA. De asemenea, omul de afaceri Nicolae Dumitru ar fi cerut şi primit, prin firma sa, 7,65 milioane de dolari provenind de la Fujitsu Siemens Computers pentru a interveni la Şerban Mihăilescu şi Dan Nica, în contractul licenţelor Microsoft.

9 fosti ministri sunt vizati de urmărirea penală in acest caz – senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău. Potrivit DNA, acestia impreuna cu alte persoane implicate în derularea proiectului privind licenţele Microsoft pentru şcoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.