Ordonanța „Adio hârtii”, adoptată de guvern

Propusă de Ministerul Fondurilor Europene, ordonanţa „Adio hârtii!” a fost adoptată de guvern.

Începând din 1 iunie, toţi angajaţii MFE şi ai structurilor aflate în subordine au obligaţia de a folosi exclusiv sistemul digital şi de a renunţa la documente în format tipărit în interacţiunea pe care o vor avea cu beneficiarii finanţărilor.

Ordonanța își propune debirocratizarea și transparentizarea interacțiunii dintre beneficiarii fondurilor europene și autorități.

„Am provocat o mică revoluție realizând ceea ce trebuia făcut încă din 2014, și anume să intrăm în normalitatea folosirii sistemului digital. De acum nu mai există cale de întoarcere la mecanismele greoaie pe care le urau atât de mult beneficiarii finanțărilor”, spune ministrul Marcel Boloș.

Potrivit MFE, renunțarea la hârtii înseamnă pentru cei 29.495 de utilizatori ai sistemului MySMIS drumuri mai puține între Organismele Intermediare și Autoritățile de Management, folosirea documentelor cu formate predefinite și notificări în timp real asupra progresului proiectelor depuse.

La nivelul ministerului, faptul că toate informațiile vor fi înregistrate electronic se traduce prin posibilitatea de a lua decizii rapide privind politica alocării fondurilor europene pe baza unei imagini de ansamblu. De altfel, la adresa www.fonduri-ue.ro/statistici se pot vedea în premieră și transparent informații în timp real legate de absorbția fondurilor europene în România.

În data de 7 mai în sistemul informatic MySMIS erau 2.059.534 fişiere ataşate, aproximativ 70% din spaţiul de stocare fiind ocupat de documente tipărite, semnate, scanate şi reintroduse de către beneficiari, ceea ce înseamnă timp şi muncă irosite.

Prin introducerea obligativităţii folosirii semnăturii electronice presiunea asupra sistemului informatic compus din peste o sută de componente va scădea.

“Deblocarea investiţiilor semnificative în infrastructura hardware la mai puţin de trei săptămâni de la preluarea mandatului de către ministrul Marcel Boloş pe 4 noiembrie 2019 reprezintă un alt pas important în procesul de normalizare şi de transparentizare a folosirii banilor europeni în România”, informează Ministerul.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS