Confidenţialitate

Ordinul privind purtarea măștii la locul de muncă, modificat. Doar cei care stau singuri în birou sunt exceptați | AUDIO

Angajații pot sta la locul de muncă fără mască doar dacă sunt singuri în birou. Asta prevede un nou ordin emis de autorități, după ce vineri un ordin al ministerelor Sănătății și de Interne prevedea mai multe situații în care angajații pot renunța la mască la locul de muncă.

Însă, premierul Florin Cîțu spune că nu se poate vorbi despre renunțarea la mască în spațiile de birouri decât după 1 iunie.

Vineri seară, un ordin semnat de secretarii de stat în ministerul de Interne, Raed Arafat și de cel al ministerului sănătății, Monica-Emanuela Althamer, prevedea  câteva modificări privind situațiile în care angajații trebuie să poarte masca la locul de muncă.

Astfel, în funcție de evaluarea riscului, pot exista unele excepții: dacă angajatul este singur în birou sau toate persoanele din birou sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau dacă persoana în cauză are boli respiratorii sau desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante temperaturi ridicate.

Nu se știe dacă premierul Florin Cîțu fusese înștiințat de acest ordin, cert este că, după publicare, sâmbătă, el a spus că abia după 1 iunie se va discuta despre renunțarea la mască:

„Cred că este o decizie luată înainte de a analiza foarte bine, de la 1 iunie discutăm acest lucru. Deocamdată, cu mască la locul de muncă la interior, acest ordin va fi modificat, după 1 iunie discutăm de aceste modificări.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Situatia marchează un nou moment tensionat între Ministerul Sănătății si Guvern. La scurt timp după declarația premierului, odinul a fost apoi modificat. La locul de munca poate sta fără mască doar angajatul care este singur în birou. Nu mai există nicio prevedere legată de vaccinare.

  • Alexa Stănescu