Confidenţialitate

Orban: Va fi analizată reluarea spectacolelor în aer liber

După o întâlnire avută, marţi, cu reprezentanţii artelor spectacolului, premierul a anunțat că va fi analizată reluarea spectacolelor în aer liber, cu respectarea normelor de protecţie sanitară şi de distanţare fizică.

Ludovic Orban spune că susţine un plan de sprijinire a sectorului cultural, inclusiv a independenţilor.

Potrivit unui mesaj publicat pe pagina de Facebook a Guvernului, preocuparea comună celor două părţi este legată de reluarea repetiţiilor şi spectacolelor şi de organizarea de activităţi culturale în condiţii de siguranţă sanitară atât pentru actori şi personalul de sprijin, cât şi pentru public.

Într-o primă etapă, în funcţie de evoluţia epidemiologică, va fi analizată reluarea spectacolelor în aer liber cu respectarea normelor de protecţie sanitară şi de distanţare fizică.

„Viaţa culturală îmbogăţeşte viaţa oamenilor şi societatea. Susţin un plan de sprijinire a sectorului cultural, inclusiv vom analiza punerea la dispoziţie a unor granturi pentru sectorul cultural independent. De asemenea, îmi doresc reluarea activităţii culturale, însă în funcţie de evoluţia epidemiologică şi în baza unui plan bine gândit, astfel încât să nu existe riscuri de infectare a participanţilor la manifestările culturale”, spune Ludovic Orban.

Potrivit acestuia, vor fi menţinute formele de sprijin pentru angajaţii din activităţile care vor rămâne restricţionate prin decizii guvernamentale (plata şomajului tehnic), iar în perspectiva reluării activităţii vor fi decise măsuri active de susţinere, prin asigurarea din fonduri bugetare a unei părţi din cheltuielile de salarizare pentru angajaţii care îşi vor păstra locurile de muncă.

Interzicerea manifestărilor de tip drive-in a stârnat nemulțumire.

”Noi am amânat TIFF-ul pentru luna august, dar ne gândeam să marcăm simbolic începerea TIFF-ului și să fi făcut un eveniment de tipul ăsta în Cluj, pe 29 mai, dar la fel ca noi sunt mulți mulți alți organizatori de evenimente din București și din țară care s-au gândit o dată cu relaxara unor măsuri să propună publicului în parametri legali și respectând toate normele posibile existente în vigoare să facă tipul ăsta de evenimente până s-or putea face și altele”, a declarat regizorul Tudor Giurgiu, organizatorul TIFF, marți dimineață, în Deșteptarea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”În funcție de normele pe care organizatorii le stabilesc, să fiți două sau trei persoane în incinta unde se face drive-in-ul, să ocupi niște locuri care sunt prestabilite, cu o distanță între mașini, să nu ieși din mașină, poți să vii sau să nu vii cu mâncarea de acasă, stai în mașină o oră și jumătate cât e filmul, dacă vrei să te duci la toaletă, poți să o folosești, organizatorii, firesc, trebuie să asigure dezinfectarea. Săptămâna trecută părea că lucrul ăsta va fi posibil. Cei de la ANCOM au și dat un normativ privind aprobarea acestor secvențe, adică părea că lucrurile funcționează. Undeva, s-a blocat”, a adăugat cineastul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.