Orban: Trebuie să vedem cum putem recalcula pensiile nesimțite

Premierul Ludovic Orban spune că trebuie recalculate „pensiile nesimțite” ale șefilor care și-au umflat salariul înainte să iasă la pensie și au cumulat o pensie mai mare decât plafonul, adică salariul brut.

„Trebuie să vedem cum putem asigura recalcularea pensiilor nesimțite care au fost făcute prin umflarea pe ultima sută de metri a veniturilor pentru a se ajunge la o pensie mai mare decât cât e plafonul acum, adică salariul brut, trebuie să corectăm aceste nedreptăți pentru că provoacă o nemulțumire profundă inclusiv pentru cadrele militare, pentru jandarmi, pentru că șefimea și-a tras pensii nesimțite profitând de portițele din actul legislativ și așa ne-am trezit cu pensii de 15.000, 20.000, care sunt chiar o sfidare la adresa unui om care a muncit o viață și la finalul unei cariere de 35-40 de ani nu are o pensie cât de cât rezonabilă.”, a declarat premierul în ședința de Guvern.

Pensiile speciale au fost eliminate astăzi, în ședința Camerei Deputaților din Parlament, cu 247 de voturi pentru și 21 de abțineri. Proiectul de lege vizează parlamentari, magistrați și funcționari publici cu statut special, excepție făcand militarii și polițiștii.

„Solutiile trebuie cântărite foarte bine, analizate foarte bine, trebuie studiată foarte bine baza legală şi constituţională şi nu uitaţi de analiza comparativă a sistemelor publice de pensii din ţările europene pe care le-am convenit.”, a subliniat Ludovic Orban.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS