Confidenţialitate

Orban: Şomajul tehnic, înlocuit de o măsură de susţinere a reluării activităţii | AUDIO

Premierul a declarat, miercuri, că, pentru domeniile care îşi vor relua activitatea, şomajul tehnic va fi înlocuit de o măsură de susţinere a reluării activității.

“Pentru acele domenii în care se vor menţine restricţiile, după data de 1 iunie, vom continua plata şomajului tehnic. Pentru toate domeniile care îşi vor relua activitatea ca urmare a relaxării restricţiilor, şomajul tehnic va fi înlocuit de o măsură activă de susţinere a reluării activităţii de către angajaţi, prin alocarea unui procent din salariul brut al angajatului, de până la 41,5%, pentru fiecare angajat care îşi reia activitatea în cadrul companiei în care a lucrat”, a spus Ludovic Orban.

“Se ştie foarte clar că datorită crizei economice provocată de epidemie, foarte mulţi români fie şi-au pierdut locul de muncă, fie au fost în şomaj tehnic. De asemenea, foarte mulţi români s-au întors în ţară din ţările în care îşi desfăşurau activitatea, ca urmare a încheierii contractelor de muncă. Evaluarea pe care o avem ne indică faptul că există aproape 600.000 de români care s-au aflat în şomaj tehnic şi până la 700.000 de români care vor fi în căutarea unui loc de muncă, aproape 350.000 de persoane cărora li s-a încheiat contractul de muncă şi între 300 şi 350.000 de români care s-au întors în ţară şi care vor fi în căutarea unui loc de muncă. Din acest motiv, pe lângă măsura activă acordată pentru reluarea activităţii angajaţilor din companiile care au fost afectate de măsurile de restricţie sau au fost afectate indirect de criza economică vom folosi mai multe măsuri active dedicate diferitelor categorii de angajaţi. Vom acorda un procent de până la 30 la sută din salariul brut companiilor care vor angaja oameni aflaţi în căutarea unui loc de muncă, care vor oferi locuri de muncă cetăţenilor români care sunt în căutarea unui loc de muncă pe o perioadă de cel puţin trei luni de zile”, a adăugat șeful executivului.

“De asemenea, există o serie de cetăţeni, de categorii de angajaţi pentru care angajarea este mai dificilă, cum sunt tinerii absolvenţi, cum sunt persoanele aflate aproape de vârsta de pensionare şi care mai greu îşi găsesc locuri de muncă pe piaţa muncii. Pentru aceste categorii vom dezvolta instrumente de susţinere a angajărilor mult mai generoase, susţinând un procent semnificativ din salariul brut o perioadă de timp mai lungă. Sigur că aceste măsuri vor fi luate cu anumite condiţii, pe care, evident, noi le considerăm fireşti şi anume, după încetarea perioadei de plată a sumei în cadrul măsurilor active, o perioadă de timp compania să menţină angajaţii care au beneficiat de aceste măsuri active, de asemenea şi pentru zilieri. Ştim foarte clar că există o nevoie reală pentru fermierii români de forţă de muncă angajată sub forma contractelor de şi şi pentru această categorie de cetăţeni vom adopta un act normativ, în care vom aplica o măsură activă de susţinere a zilierilor”, a precizat Ludovic Orban.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

România urmează să beneficieze de fonduri europene de 3-5 miliarde de euro, prin programul SURE.

“Consiliul Uniunii Europene a aprobat un regulament care va pune în practică aşa-numitul numitul program SURE pentru a finanţa măsurile active de ocupare a forţei de muncă. Practic, putem spune astăzi că România are garanţia că va beneficia de finanţare de la nivel european pentru a putea pune în practică măsurile de ocupare care au fost gândite de Guvernul României, măsuri care vin atât în sprijinul angajaţilor, cât şi în sprijinul angajatorilor. Prin intermediul acestui program, ţările membre pot să acceseze sume importante de bani, cu condiţia oferirii unor garanţii. În ceea ce priveşte România, România trebuie să ofere o garanţie de până la 400 de milioane de euro şi va beneficia, conform calculelor noastre, sigur, în funcţie de mecanismul de repartiţie a fondurilor respective, de o sumă între trei miliarde de euro şi cinci miliarde de euro, suma totală care va fi folosită în acest program fiind de o sută de miliarde. După cum am anunţat, în urmă cu o săptămână, în cadrul Planului de reconstrucţie economică a României am prevăzut un set de măsuri extrem de importante de susţinerea angajatilor şi a angajatorilor în perioada care va urma”, a explicat premierul.