Orban: Peste 20 de cereri de finanțare a cheltuielilor pentru COVID-19. UE alocă 350 mil. euro | AUDIO

Cele mai mari sume decontate din fonduri europene pentru cheltuileli generate de epidemia de coronavirus vor ajunge la Ministerul Sănătății (MS), spune premierul Ludovic Orban.

El a precizat că România are la dispoziție 350 de milioane de euro, bani europeni care pot fi decontați pentru echipamente medicale și alți 300 de milioane de euro pentru plata șomajului tehnic și decontarea cheltuielilor pentru companiile care au luat măsuri de protecție a angajaților.

Sunt depuse peste 20 de cereri de finanțare, depuse fie de Ministerul Sănătății, fie de autorități locale, de spitale. Ele sunt în curs de procesare și vor fi decontate când se va stabili că ele sunt legale.

Vom procesa cât mai repede, la Ministerul Fondurilor Europene, astfel încât să putem să decontăm cât mai repede cheltuile care au fost efectuate.

Cele mai mari cheltuieli vor fi pe cererea de finanțare depusă de Ministerul Sănătății pentru că MS a decontat foarte multe lucruri pentru autoritățile locale: cheltuielile de cazare pentru persoanele carantinate sau pentru cadrele medicale, cheltuielile făcute de autoritățile locale pentru persoanele vulnerabile care au fost în izolare la domiciliu și o serie de alte cheltuielile care au fost decontate de direcțiile de sănătate publică și care fac obiectul solicitărilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, jurnaliștii i-au cerut premierului Ludovic Orban explicații despre decizia de amânare a redeschiderii restaurantelor, dar șeful guvernului e evitat să răspundă la întrebări.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS