Confidenţialitate

Orban: Dacă numărul infectărilor nu creşte, nu va fi necesară starea de urgenţă

Premierul Ludovic Orban a declarat, marţi, la sediul Ministerului Sănătăţii, că nu va fi necesară instituirea stării de urgenţă dacă numărul de infectări cu noul coronavirus nu va creşte.

Întrebat despre posibilitatea instituirii stării de urgenţă după alegerile parlamentare, premierul a răspuns: “În măsura în care lucrurile rămân sub control, în măsura în care numărul de infectări nu va creşte, nu va fi necesară o astfel de măsură. Ştiţi foarte bine că noi am spus foarte clar că nu dorim să impunem măsuri de restricţie”.

Premierul a spus că s-a ajuns în situaţia de a se impune anumite măsuri pentru protejarea sănătăţii populaţiei.

“Am ajuns în situaţia de a impune măsuri în care, de fapt, vrem să protejăm sănătatea, urmărind nivelul de infectare, rata de răspândire a virusului, pentru a apăra sănătatea oamenilor. (…) Depinde de fiecare dintre noi dacă avem grijă de noi şi de ceilalţi vom ajunge mai repede la normalitate”, a afirmat Orban.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit premierului, “nu este cert” dacă numărul de infectări s-a stabilizat “pe un platou”.

“Nu este cert că suntem stabilizaţi pe un platou, chiar dacă numărul total de cazuri pe săptămâna trecută a fost un pic mai mic decât numărul total de cazuri pe săptămâna anterioară, la un nivel de infectare de ordinul a 8.000-9.000 de persoane infectate zilnic. Există foarte multe persoane care pot transmite virusul şi, în cazul în care nu se respectă măsurile de protecţie sanitară, nu există un grad de conformare mare, riscul de a creşte în continuare numărul de infectări există. Încă o dată, îi rog pe români să se uite ce se întâmplă în alte ţări. La noi nu se întâmplă, dar alte ţări s-au confruntat cu o creştere exponenţială a numărului de cazuri. (…) Noi ne luptăm, facem tot ce este omeneşte posibil pentru a găsi soluţii la orice situaţie. Pe de altă parte, nu trebuie să ajungem în situaţia unei creşteri care să creeze riscul ca sistemul de sănătate să nu poată să facă faţă”, a mai susţinut premierul.

Întrebat despre informaţia potrivit căreia unele primării ar avea în vedere să organizeze târguri de Crăciun, Ludovic Orban a răspuns: “Nu se poate să organizeze decât dacă sunt îndeplinite condiţiile reglementărilor legale. Nu ştiu de ce se pregătesc, pentru că noi avem nişte reglementări care sunt foarte clar stabilite”.