Confidenţialitate

Orban: Îl putem omagia pe Sfântul Andrei cu aceeași credință, din casele noastre

Premierul Ludovic Orban le urează „La mulţi ani” celor care îşi sărbătoresc onomastică, dar amintește de restricțiile în vigoare, în contextul în care Arhiepiscopul Tomisului a anunţat luni, la începerea ceremoniei religioase de la Peştera Sfântului Apostol Andrei, că aşteaptă să vină mai mulţi la credincioşi la această sărbătoare.

„La mulţi ani, tuturor celor care poartă numele Andrei, Andreea! Sfântul Andrei are o rezonanţă deosebită pentru noi, fiind protectorul românilor, cel care a adus creştinismul pe aceste meleaguri.

,În acest an, chiar dacă nu ne putem bucura de această sărbătoare aşa cum eram obişnuiţi, ȋl putem omagia pe Sfântul Andrei cu aceeași credință, din casele noastre, ȋn familia noastră”, transmite pe Facebook Ludovic Orban.

Arhiepiscopul Teodosie, întrebat, într-o emisiune la Constanța TV, dacă nu cumva pierderea unei singure vieţi omeneşti în urma posibilei infectări cu coronavirus la pelerinaj ar fi un preţ prea mare plătit pentru ca evenimentul religios să aibă loc, a declarat:

„Cine vine la sărbătoare, dacă acolo este momentul să plece din viața aceasta, pleacă la Dumnezeu. Dar a venit la sărbătoare, a venit însetat cu sufletul după Dumnezeu. Nu există sănătate publică, omul se îmbolnăvește mai întâi înăuntru, în suflet. Dacă sufletul este trist, orice tristețe aduce boală.”

Au existat și declarații publice dure între autorități și Arhiepiscopul Tomisului Teodosie, care a contestat în instanță decizia Comitetului Județean pentru situații de urgență. Teodosie cerea ca la acest pelerinaj să poată participa toți credicionșii, însă instanța a respins cererea.