Orban, felicitat de Juncker

Preşedintele în exercițiu al Comisiei Europene l-a felicitat, într-o scrisoare, pe liberalul Ludovic Orban pentru învestirea sa în funcția de premier al României.

Jean Claude Juncker se declară convins că „spiritul de la Sibiu” şi „dorinţa sa pentru o Europă mai puternică acasă şi peste hotare vor continua să îi inspire acţiunile viitoare”.

Executivul propus de Ludovic Orban a fost învestit în Parlament, luni, obținând în Parlament 240 de voturi „pentru”.

Luni seară, Guvernul Orban a avut şi prima şedinţă informală, la care a fost prezent pentru scurt timp şi preşeditele Iohannis, pe care Ludovic Orban l-a invitat şi la următoarea şedinţă a Cabinetului, precum şi oricând va considera necesar.

Membrii guvernului condus de liberalul Ludovic Orban au început, marți, preluarea mandatelor.

Echipa executivă a depus, luni seară, jurământul la Palatul Cotroceni, la câteva ore după votul de învestitură din Parlament.

În cadrul ceremoniei, șeful statului a ținut să sublinieze că victoria politică este una de etapă și a cerut închiderea bugetului pe anul în curs, pregătirea celui pe anul viitor și redeschiderea dezbaterilor despre legile Justiției.

Premierul i-a transmis președintelui că va avea un partener în noul executiv.

Într-o ședință informală organizată, mai apoi, la Palatul Victoria, Ludovic Orban le-a cerut miniștrilor un inventar al problemelor stringente.

Premierul a menționat că ordonanţa de urgenţă privind restructurarea Guvernului trebuie adoptată într-un termen cât mai scurt, cel mai probabil marți, „dacă va fi gata”, şi le-a cerut miniştrilor Economiei şi Muncii să pregătească un act normativ care să deblocheze situaţia minerilor de la Paroşeni şi Uricani.

În jur de 100 de ortaci protestează de peste o săptămână în subteran. Unii dintre ei au ajuns la spital, slăbiți de forma de protest.

Klaus Iohannis „se teme” de ce vor găsi noii miniștri în instituții.

„Începe un mandat nou, un mandat greu, dar care poate să aducă foarte multe satisfacții pentru partidele care se implică și pentru români. Chiar dacă este un guvern monocolor minoritar eu vă doresc să vă găsiți sprijinul necesar pentru a vă pune în practică proiectele și pentru a stopa dezastrul lăsat în urmă de PSD. Deja mă tem de ce vor găsi noii miniștri în ministere”, a transmis președintele.

„Veți avea un mandat relativ scurt, dar pot să spun că mă aștept de la acest guvern să rezolve câteva probleme foarte urgente, închiderea bugetului pentru 2019, pregătirea proiectului de buget pentru 2020, reluarea discuțiilor în domeniul justiției, fiindcă ce a stricat PSD în justiție trebuie reparat. Trebuie pregătite și puse în practică în mod transparent alegerile. E nevoie de foarte, foarte multă implicare. Vreau să atrag atenție că această victorie, care e mare, importantă, este totuși numai de etapă. Urmează alegerile prezidențiale, locale, și urmează poate chiar anticipat, alegerile parlamentare. Toate acestea trebuie logistic pregătite foarte bine. Politic trebuie pregătite”, a adăugat Klaus Iohannis.

”Este foarte bine că această etapă s-a terminat şi avem şansa să avem un guvern care sper că va primi suficient sprijin în Parament pentru a începe reconstrucţia. România putea să fie departe – să aibă mai multe proiecte pentru români. De 30 de ani România nu s-a dezvoltat din cauza PSD”, a completat Klaus Iohannis.

Președintele a cerut închiderea bugetulului pe 2019, pregătirea celui pe anul viitor și reluarea discuţiilor pe legile Justiţiei.

”Trebuie încurajată din nou lupta anticorupţie, trebuie pregătite şi puse în practică alegerile … corect, transparent. Este nevoie de multă implicare. Vreau să atrag atenţia că această victorie care este importantă, mare, este totusi numai o victorie de etapă. Urmează alegeri grele, extrem de importante pentru România”, a mai afirmat şeful statului.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a mulţumit tuturor patidelor şi parlamentarilor care au votat învestirea şi i-a promis preşedintelui că are un partener în Guvernul României.

”Domnule preşedinte, începând de azi aveţi un partener în Guvernul României, partener de încredere care este gata să se alăture eforturilor de a pune în practică vizunea de dezvoltare a României, proiecte care pot aduce România pe drumul drept şi pot permite fiecărui român să reuşească în ţara lui”, a spus liderul PNL.

”Pornim la un drum greu, într-o situaţie dificilă pentru România. Avem de rezolvat probleme stringente, avem de deblocat proiecte care au băut pasul pe loc și care au împiedicat dezvoltarea României”, a conchis Ludovic Orban.


Vicepremier în noul guvern liberal, Raluca Turcan anunță, într-o postare pe Facebook, că echipa executivă condusă de Ludovic Orban se pregătește de treabă.

Social-democrata Viorica Dăncilă a denunțat învestirea noului guvern, condus de liberalul Ludovic Orban.

”Am văzut în Parlament încununarea tuturor manevrelor şi jocurilor politice făcute de preşedintele Klaus Iohannis. S-a desăvârşit operaţiunea ilegitimă de confiscare a puterii Executive. Este o zi neagră pentru democraţie, ziua în care Iohannis a reuşit să-şi impună locotenenţii la Palatul Victoria, oameni propuşi la ministere cheie, respinşi la audierile în comisii. Este o situaţie fără precedent care scoate la lumină cinismul lui Klaus Iohannis şi bătaia sa de joc faţă de instituţiile statului”, a declarat liderul PSD.

”De astăzi, PSD intră în mod oficial în opoziţie şi ne vom asuma responsabilităţile care recurg din acest rol. Să fie foarte clar că toţi cei care au trădat la acest vot au fost deja excluşi din PSD. Aşa este corect şi normal faţă de românii care şi-au pus încrederea în noi. Va fi cea mai grea opoziţie pe care acest Guvern o poate avea. Un guvern ghilotină, slab”, a declarat premierul destituit.

”Avem un preşedinte dictator, abuziv, care şi-a pus în cap să spulbere orice partid care i se opune”, consideră Viorica Dăncilă.

”Am lăsat toate la zi. Am lăsat toate lucrurile în ordine. Dacă este nevoie să merg şi să predau, voi face acest lucru”, a subliniat șefa PSD, candidat la prezidențiale.

Social-democrații au boicotat ședința de învestitură.

Unele dintre cele 240 de voturi ”pentru” au fost acordate de parlamentari PRO România, care au încălcat ordinul de partid.

Liderul Victor Ponta a anunţat, marţi seară, într-o postare pe Facebook, că partidul se desparte de parlamentarii care au decis să voteze Guvernul Orban.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS