Confidenţialitate

Orban, despre carantinarea Bucureștiului: Este prematur să discutăm despre o astfel de decizie | VIDEO

Premierul a anunţat, duminică seara, că în București vor intra în vigoare restricţiilor prevăzute pentru localităţile care depăşesc rata de 3 infecții cu noul coronavirus la mia de locuitori.

Purtarea măştii devine obligatorii în spaţii publice, cursuri online, suspendarea activităţilor în teatre, cinematografelor, restaurante, cafenele, dar și în spaţiile închise.

Măsurile vor intra în vigoare după adoptarea unei hotărâri a Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă.

”Prevederile legale au stabilit un termen de 24 de ore de transmitere a datelor de la DSP către prefecturi şi de 48 de ore către prefectură (…) După părerea mea, odată ce DSP a transmis către Centrul de Comandă a Intervenţiei şi către Prefectura data de 3,02 nu se mai poate întoarce situaţia. Nu văd un motiv prin care s-ar putea întoarce. De regulă, raportările duminică de la [ora – n. red] 10.00, până luni la 10.00, cuprind mai puţine cazuri din cauză că se efectuează mai puţin teste, dar odată indicele depăşit cred că trebuie adoptate măsurile”, a declarat Ludovic Orban.

„Suntem în analiză pentru posibile alte măsuri. Pe de altă parte, vom solicita utilizarea altor metode a reduce riscul de răspândire, dacă va fi cazul. Deocamdată, prin Hotărârea de Guvern de prelungire a stării de alertă am prevăzut aceste măsuri pentru a combate răspândirea virusului”, a adăugat șeful executivului.

„Este prematur să discutăm despre o astfel de decizie [instituirea carantinei – n. red]. Cert este că 14 zile aceste măsuri vor fi în vigoare”, a precizat premierul.

 

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat duminică 3.920 de noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând astfel la 180.388.

În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat şi 60 de decese, bilanţul fiind de 5.872. În prezent, 749 de persoane sunt internate la Terapie Intensivă.

Capitala a depășit pragul de 3 în ceea ce priveşte incidenţa cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile raportate la mia de locuitori. În ultimele 24 de ore, în București au fost înregistrate 770 de noi cazuri de COVID-19.

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a declarat pentru portalul Edupedu că nu are în vedere convocarea duminică a Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, în condiţiile în care coeficientul infectărilor cu noul coronavirus cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, în Bucureşti este de 3,02, ceea ce ar impune măsuri speciale.