Orban: Fără izolare sau carantinare, aveam de 10-20 de ori mai multe cazuri de coronavirus

Fără măsura izolării la domiciliu și a carantinei instituționalizate am fi avut de 10 sau chiar de 20 ori mai multe cazuri de infectare cu, coronavirus, spune premierul Ludovic Orban, după ce Curtea Constituțională a decis că nu există bază legală pentru ca persoanele diagnosticate cu COVID-19 să fie tratate în spital fără acordul lor.

Exista bază legală și înainte, pentru toate măsurile pe care le-am luat. Îmi pun întrebarea «unde am fi fost dacă n-am fi putut să luăm aceste măsuri de izolare la domiciliu și introducere în carantină?». Am avut o expunere uriașă pentru persoane care au venit cu nivel răspândit ale epidemiei. Dacă n-am fi avut la dispoziție această pârghie a izolării la domiciliu și a instituirii carantinei instituționalizate, probabil numărul cazurilor din România ar fi fost de 10-20 de ori mai mare, dacă nu și mai numeros.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Premierul s-a plâns ca anumite instituții, precum CCR, actionează politic și boicoteaza eforturile Executivului de ținere sub control a epidemiei.

S-a întâmplat și la trecerea de la starea de urgenta la cea de alerta, când legea gândită de Guvern a fost modificată în Parlament, iar acum  îngreuneaza tratarea bolnavilor:

Sunt spitale care pur și simplu nu au medici. În cadrul DSP-urilor, tot suplimentul de personal la care am făcut apel în timpul stării de urgență și de alertă, am rămas fără el, din cauza introducerii unui articol în lege privitor la detașare, și anume că nu se face decât cu acordul tuturor factorilro implicați.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS